Digital pazarlamanın kuralları

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yılın son günlerinde yaptığı bir açıklamada " ülkemizdeki internet kullanıcı sayısı 50 milyonu buldu.

İnternet kullanımında Avrupa'yı yakaladık, 2012'de geçeceğiz. Köylülerimiz artık daha hızlı internet istiyor" diyor.
İnternet kullanımındaki bu artış, insanlarımızın sosyal medya kullanımındaki artışı da hızlandırıyor. 
Örneğin Aralık 2012'de açıklanan verilelere göre, facebook'un Türkiye'deki kullanıcı sayısı 31 milyonu aştı. Türkiye'deki tweetter kullanıcı sayısı ise 7.2 milyon.
 Youtube'te kalma süresi her geçen gün arttığı bilgisi verilmekte.
İnternet kullanımı ise iş ve ev PC'lerin (masa üstü ve notebook) yanısıra ülkemizde son yıllarda kullanımı gittikçe artan akıllı telefonlarla da gerçekleştirilmekte.
Bu potansiyeli görenler ilgi alanlarına göre geliştirdikleri katmadeğerle her alanda yeni bir gelişim ve dönüşüm süreci yaşanmasına neden oluyorlar..
Her alanda olduğu gibi ticaretin ve pazarlamanın da klasik yapısından bu dönüşüme ve gelişime yani digital bir yapıya kavuşması gerekmekte.
Toplumun her kesiminde ve her iş alanında kişilerin ve şirketlerin digital alan olarak tanımlanan bu enstrümanın(e- ticaret, digital pazarlama) kullanımı bağlamında sağlıklı bilgilerle farkındalık oluşturularak algı yaratılması gerekliliği göz ardı edilmemeli.
Bu süreci kavram karmaşasından ve bilgi kirliliğinden kurtaracak doğru, sistematik ve basit anlaşımlı bir yol göstericiye gerekesinim duyulmaktaydı.
Fatoş Karahasan bu gereksinimi görenlerden. Üç yıl emek verdim dediği "Taşlar Yerinden Oynarken Dijital Pazarlamanın Kuralları" adını verdiği ve bu alanda uzun süre bu beklentileri  karşılayacağına inandığım kitabından kısaca bahsetmek istiyorum.
Fatoş Karahasan'la 6 yıldır düzenlenmekte olan "Anadolu Markaları" yarışmasının jüre üyelerindeniz.
Birlikte Anadolunun pek çok şehrinde marka bilincinin gelişmesine yönelik toplantılar da olduk.
Gıda, mobilya, ev dekorasyon, yapı-inşaat, giyim, medya, finans ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren benim de yakından tanıdığım firma ve kuruluşlara marka yönetim projeleri oluşturdu.
Karahasan, Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Reklamcılık Bölümü'nde, "bütünleşik pazarlama iletişimi, dijital pazarlama, iletişim becerileri, reklamda güncel konular" başlıklı dersleri vermekte ve aynı zamanda Milliyet gazetesinde "Markalar-Trendler" , Capital dergisinde "Pazarlama" bölümünün yazarlığını yapmaktadır.
Kitap dijital pazarlamanın bir başvuru kaynağı niteliğini taşıması, anlaşılır tarz ve üslubuyla digital pazarlamadan yararlanmak isteyen herkesin yararlanabileceği türden .
Önümüzdeki dönemde şirketleri, bireyleri, markaları ve toplumları nelerin beklediğini merak edenlerin mutlaka okuması gereken bu kitaba, sektörün ve iş dünyasının pek çok tanınmış ismi de yazılarıyla katkıda bulunuyor. 
Ahmet Pura, Alemşah Öztürk, Ali Levent Orhun, Bülent Hiçsönmez, Emre Sayın, Erkan Akdemir, Faruk Eczacıbaşı, Gökhan Öğüt,Gürkan Coşkuner, İzzet Karaca, Karpat Polat, Rima Erdemir, Serdar Erener, Serhat Akkılıç, Serhat Gürcü, Suat Özyaprak,Tahsin Yılmaz, Tamer Özmen, Tolga Tatari, Tuna Tiryakioğlu, Uğur Özmen, Uğurcan Ataoğlu ve Yüce Zerey; dijital alana bakış açılarını, saptamalarını ve öngörülerini aktarıyorlar.
Bu kitap, internetten yararlanarak işlerini gelişmek isteyenlere ve digital pazarlamadan yararlanarak marka yaratmak, şirket yada ürünlerinin tanıtım ve ticaretini yapmak isteyen başta KOBİ'lerimiz olmak üzere tüm firmalara, sunduğu formüllerle, soru-cevaplarla ve kurallarla yol  gösterici bir kılavuz niteliğinde.
Umarım sizler de beğenirsiniz.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar