'24 saatte 35 bin insan sınıra doğru geldi'

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Halep'in kuzeyindeki askeri hareketlilik ve Rus uçaklarının düzenlediği saldırılar sonucu son 24 saat içerisinde yaklaşık 35 bin insanın Türkiye sınırına doğru geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, "Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunmaktadır" dedi.

Tapsız, Öncüpınar Sınır Kapısı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin Halep'in kuzeyinde yapmış olduğu askeri hareketlilik ve Rus savaş uçaklarının özellikle sivillerin yaşadığı yerlere düzenlediği saldırılar sonucu son 24 saat içerisinde yaklaşık 35 bin insanın Türkiye sınırına doğru geldiğini söyledi.

Sınır bölgesine gelen insanların her türlü temel ihtiyaçlarının valilik koordinesinde, başta AFAD olmak üzere Kızılay ve İHH gibi sivil toplum kuruluşlarının da sağladığı imkanlarla karşılandığını anlatan Tapsız, şunları kaydetti:

"Bölgeye gelen insanların başta yatak, battaniye ve gıda malzemesi olmak üzere her türlü temel insani ihtiyaçları karşılanıyor. Valiliğimizin koordinesinde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte son 3 yıldır sınırın karşı tarafından 8 kamp kurulmuş durumda, buralarda 50-60 bin civarında Suriyeli barınıyor. Yeni gelen göç dalgasıyla mevcut kampların kapasitelerini genişlettik ve ayrıca bugün 9'uncu bir kampın inşasına da başladık. İlk gün itibariyle 10 bin kişi kurulan çadırlara hemen yerleştirilmiş oldu. İHH'nın yapmış olduğu çalışmayla Kilis'te kurulu olan lojistik merkezden yaklaşık 20 bin kişiye sıcak yemek ulaştırılıyor."

tapsiz.jpg

Kilis Valisi Süleyman Tapsız

Tapsız, İHH'nın kurmuş olduğu merkezden aynı zamanda 100 bin kişiye ekmek dağıtımı da yapıldığını anımsatarak, olası bir kriz durumunda hem Suriye hem de Türkiye'de hazırlıklı olduklarını vurguladı.

Son iki yıldır tüm tedbirlerin alındığını dile getiren Tapsız, şöyle konuştu:

"Bu kitlesel göçün durması insanlık dramının yaşanmaması için uluslararası toplumun bir konuda irade ortaya koyması gerekiyor. Bu da Rusya'nın sivillere yönelik olarak yapmış olduğu hava saldırılarını bir an önce durdurmasıdır. Bu durduğu takdirde bölgemizdeki olası kitlesel göç olmayacaktır. Bu engellenmiş olacaktır. Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunmaktadır. Bunların yaşanmaması için hem rejim güçlerinin hem Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını bir an önce durdurması gerekir."

Tapsız, Sınır hattına gelen Suriyelilerin yerleşim yeri sorununun şu an itibariyle çözüme kavuşturulduğunu hatırlatarak, olağanüstü bir kriz olması durumunda gerekli hazırlıkların yapıldığını ve hiçbir sıkıntının olmadığını sözlerine ekledi.