ABD Başkan Yardımcısı Biden Ankara'da

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara'ya geldi. Biden, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesi sonrası Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım ile bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Esenboğa Havalimanı'na gelen Biden, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. 

"Keşke Fethullah Gülen başka ülkede olsaydı" 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden 15 Temmuz darbe girişiminde bombaların hedefi olan Meclis'te hasar gören yerlerde incelemelerde bulundu. Joe Biden'in korumaları daha önce geldikleri Meclis'te, güvenlik amacıyla Başbakan'ın makam odasının da bulunduğu katta inceleme yapılmaması yönünde bilgi verdikleri öğrenildi. Ancak Başbakan Binali Yıldırım'ın ricası üzerine İsmail Kahraman, Joe Biden'e harabeye dönen Başbakan odasını da gösterdi. 

2-001.gif

Joe Biden ile İsmail Kahraman'ın basına kapalı olarak gerçekleştirdiği görüşmeye TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM İdare Amiri Erkan Haberal, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de katıldı.

Biden ve Kahraman görüşmesinde ağırlıklı olarak FETÖ Terör Örgütü Lideri Fetullah Gülen'in iadesi gündeme geldi. Joe Biden'in Fetullah Gülen'in iadesine yönelik ABD ve Türk Adalet Bakanlığı yetkililerinin görüşmelerini hatırlattığı ve bu görüşmelerde bir ilerleme sağlandığını "Eğer hukuk izin veriyorsa gereği yapılır" dediği öğrenildi. Biden'in "Keşke Fetullah Gülen başka bir ülkede olsaydı" ifadesini kullandığı belirtildi.

15 Temmuz'u 11 Eylül'e benzetti

15 Temmuz darbe girişimini, ABD'deki 11 Eylül saldırısına benzeten Joe Biden'in bombalanan parlamentoda milletvekillerinin çalışmasını 'büyük bir cesaret örneği' olarak gösterdi. Biden, 11 Eylül saldırısı sonrası kendisinin de polis engeline rağmen kongre binasına gittiğini, korkmadıklarını gösterdiklerini anlattı. Biden, Kahraman'a “O gece Meclis'i açmak cesaret işi. Bizde, sizde o günlerde seçilmişler olarak korkmadığımızı gösterdik" dediği bildirildi.

Özal ve Bush'un anısı anlatıldı

İsmail Kahraman'ın Joe Biden ile tokalaşması sırasında 'güç' konusu söz konusu olunca Kahraman'ın, Turgut Özal ve George Bush arasındaki bir anıyı “Bush, Özal'a boyun kısa diyor. O da 'Boyum kısa ama bileğim güçlü' diyerek ceketini çıkarıyor. Bilek güreşi tutuyorlar. Özal kazanıyor” diyerek anlattığı öğrenildi.

Mermer parçası hediye edildi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman görüşme sonrasında Joe Biden'e tablo içine oturtulmuş üzerinde İngilizce olarak "Bombalanmış meclis ana binasındaki mermer parça" yazan mermer parçası hediye edildi.

Çankaya Köşkü'ne ziyaret

Biden, TBMM ziyareti sonrası Çankaya Köşkün'de Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi.

Biden ve Yıldırım'ın, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunacağı belirtildi. Biden, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edileceği öğrenildi.