Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'de

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Türkiye'ye geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i resmi törenle karşıladı.

Çankaya Köşkü'ndeki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Merkel, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı. Davutoğlu ve Merkel, resmi heyetlerini birbirlerine takdim etmelerinin ardından Köşk'e girişlerinde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

Daha sonra Köşk'ün balkonuna çıkan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel kısa bir süre Ankara'yı izledi. Davutoğlu, Merkel'e Başkent'i anlatarak, Anıtkabir'i ve bazı binaları gösterdi. Merkel'in, Ankara'nın nüfusunu sorması üzerine Başbakan Davutoğlu, kentin yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu söyledi.

Merkel Anıtkabir'i ziyaret etti

Ankara temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başlayan Merkel, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Merkel, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. 

Almanya Başbakanı Merkel, deftere şunları yazdı:

"Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin Ata’sı ve Avrupa’ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, derin saygılarımla."

Düzensiz göç dalgası ele alınacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun davetine icabetle çalışma ziyareti için Ankara'ya gelen Merkel'in ziyareti süresince, Türkiye-AB ilişkileri, ikili konular ve düzensiz göç konusunun ele alınacağı öğrenildi.

Davutoğlu ile Merkel geçtiğimiz hafta Suriye Bağış Toplantısı için gittikleri Londra'da da göç krizini ele almışlardı.      

              

AB, Kasım ayında varılan uzlaşı sonrası Türkiye'nin Avrupa'ya gelen göçmen sayısını azaltmasını bekliyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermens Ocak ayının başında yaptığı açıklamada Türkiye'nin göçmen sayısını azaltmak için attığı adımlardan memnun olmadığını söylemiş, bunun ardından 11 Ocak'taki bakanlar kurulu toplantısı sonrası da Suriyeli mültecilere, işyerlerindeki çalışanların yüzde 10'unu geçmemek koşuluyla çalışma izni verileceği duyurulmuştu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da geçtiğimiz hafta insan kaçakçılığının terör ve organize suçlar kapsamına alınacağını açıklamıştı.

Merkel Başbakanlık Çankaya Köşk'ünde Davutoğlu ile başbaşa, heyetlerarası görüşme ve ortak basın toplantısının ardından, Cumhurbaşkanlığı sarayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Merkel, Suriye krizi ve mülteci sorununu görüşmek üzere iki ay içerisinde üçüncü kez Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiriyor.

Türkiye ile AB'nin Kasım ayındaki ortak eylem planında ayrıca, Türkiye'nin toprakları üzerinden Avrupa'ya geçen göçmen sayısını sınırlaması karşılığında 3 milyar euro mali destek alması, Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanması ve üyelik sürecinin canlandırılması da bulunuyor. (Kaynak: AA- Reuters)