Çavuşoğlu: Özür dilememiz gerekmiyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'dan özür dilenmesi gerektiği açıklamalarından sonra, 'Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Vladimir Putin'in özür talebine ilişkin, "Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez" açıklamasını yaptı.

Türkiye'de 64. Hükümetin kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı makamında ziyaret etti. 

Soru üzerine Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin Kıbrıs müzakere sürecini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Bu krizin kontrol altına alınması için her şeyden önce Kıbrıs'taki müzakere sürecinin hiçbir şekilde başka gelişmelerden etkilenmemesini arzu ediyoruz. Buna da müsaade etmememiz gerekiyor" diye konuştu.

'Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz'

"Rusya ile ilişkileri tırmandırmak istemiyoruz. Yani gerilimi tırmandırmak istemiyoruz" diyen Çavuşoğlu, Rusya'yı herhangi bir komşu olarak görmediklerini, Rusya ile Türkiye'nin çok özel siyasi ve ekonomik ilişkileri olduklarını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in özür talebi yönündeki açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'Özür dilememiz gerekmez'

"Haklı olduğumuz bir durumda özür dilememiz gerekmez. Bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlal edildi. Ama üzüntü duyduğumuzu dün telefonda da söyledik. Bugünde birkaç defa 'hepimizi üzen' dedik. Üzüntülerimizi belirttik. Türkiye, kendi hava sahasının bu şekilde defalarca ihlal edilmesini tolere etmez. Kaldı ki uyarılara cevap verilmediği için milleti de belli olmayan bir uçaktı bizim jetlerimiz vurduğu zaman. Biz bu konuda gerekli açıklamaları yaptık. Bundan sonraki süreçte de diyalog kanallarımızı açık tutarak düşüncelerimiz ve elimizdeki bilgileri onlarla paylaşacağız."