Çavuşoğlu ve Lavrov yüz yüze görüştü

Dışişleri Bakanı, Rusya mevkidaşı Lavrov ile Soçi kentinde bir araya geldi. İkili arasındaki toplantı 36 dakika sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Soçi şehrinde görüşme yaptı. 

Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra bu ülkeye ilk kez ziyaret düzenleyen Türk bakan olan Çavuşoğlu'nun Lavrov'la görüşmesi Soçi'de resmi görüşmelerin yapıldığı Rus Otel'de yapıldı.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, zamanlama açısından önemli olan bu toplantıya (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı) davet edilmesi ve sıcak karşılama için Lavrov'a teşekkür etti.

Bu organizasyonun 25. yılını kutlandığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın bu organizasyondaki çabalarının çok etkili olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun ardından telefonda da görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi." diye konuştu.

"Bakanlarımız bir araya gelecek"

Çavuşoğlu görüşme sonrası açıklamaları şöyle:

Son derece yapıcı ve olumlu bir görüşmeydi. Aramızdaki işbirliğini güçlendirmek için bakanlarımız bir araya gelecek. Rusya zaten kısıtlamaları bu görüşmeden önce kaldırmaya başlamıştı. Biz tüm bu kısıtlamaların kaldırılması için çaba sarf  edeceğiz. Bu 7 aylık süreçte bile olumsuz süreçte NATO içerisinde  Rusya'ya karşı olumsuz kararlara katılmayan tek ülke olduk. Sadece bir kaç negatif adıma cevap verdik. Ama Rus vatandaşlarına vizesiz sayahati kaldırmadık. Önümüzdeki süreçte görüşmeler tutumlar devam edecek. Rus dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Rusya'yla Suriye'de 'siyasi çözüm' konusunda hem fikiriz, Esad'ın kalması ya da gitmesi konusunda hem fikiriz demek zor.  YPG Moskova'da ofis açtı Rusya'nın bu konuda ki pozisyonuyla ilgili yeterince bilgi sahibi değiliz. Ama PKK ve YPG arasında fark olmadığı konusunda Rusya'ya çok ne olduk. Rus dostlarımıza bunu anlattık.

Lavrov'dan teşekkür

Lavrov ise Çavuşoğlu'na Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılımından dolayı teşekkür etti.

Bu toplantı vesilesiyle taraflar arasında ikili görüşme imkanı oluşacağını dile getiren Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği mesaj ve yaptığı telefon görüşmesi bağlamında ilişkilerin normalleşmesi için pratik adımları ele alacaklarını kaydetti.

Lavrov ve Çavuşoğlu, kısa bir süre basın mensuplarına görüntü verdikten sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme 36 dakika sürdü.

Çavuşoğlu ve Lavrov son olarak 3 Aralık'ta AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittikleri Belgrad'da görüşmüştü.

Lavrov Rusya'da basın mensuplarına konuştu. Lavrov "Terörle mücadelede Türkiye ile birlikte çalışma grubunu tekrar canlandıracağız. Türkiye ve Rusya ordusu arasında Suriye konusunda bir irtibat kurulmasını umuyoruz. " dedi.