Dağlıca'daki terör saldırısına 7 ülkeden kınama

Fransa, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Pakistan, terör örgütü PKK'nın Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Dağlıca bölgesinde gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Dağlıca bölgesinde PKK tarafından düzenlenen terör saldırısını kınayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilenirken terörle mücadelede Fransa'nın Türkiye'nin yanında olduğu aktarıldı.

Makedonya

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Dağlıca'daki terör saldırısını "şiddetle kınadığını" ifade etti. Çako, yayınladığı basın açıklamasında, Makedonya Türklerinin "anavatan" olarak gördüğü Türkiye'de meydana gelen terör olaylarını üzülerek takip ettiğini belirterek, "Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin Dağlıca bölgesinde meydana gelen menfur saldırıyı derin bir şiddetle kınadığımızı bildirmek isteriz" ifadesini kullandı.

Makedonya Türkleri olarak, saldırıda şehit olan ve yaralanan askerlerin acılarını yakından hissettiklerini aktaran Çako, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin son yıllarda sağlamış olduğu ekonomik kalkınma, siyasal istikrar, ülke içi birlik ve beraberliğin sağlanması yönünde katetmiş olduğu sürece kastedildiğine inandığımız bu menfur terör olaylarının, hiçbir zaman hedefine ulaşamayacağını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sadece kendi içinde değil, Balkanlar bölgesinde de yaratmış olduğu huzur ve istikrarı bozamayacağını vurgulamak isteriz."

Çako, Türkiye'nin fiziki sınırlarının Edirne'den başlayıp Kars'ta bitiyor olmasına rağmen, Makedonya Türkleri olarak sadece bununla sınırlı kalmadığını, gönül ve kültürel sınırlarının daha geniş olduğunu vurgulayarak, bu nedenle bu tür saldırıların daha geniş coğrafyayı rahatsız ettiğini kaydetti.

Makedonya'daki Türkleri de derinden yaralayan terör olaylarının en kısa zamanda son bulması temennisinde bulunan Çako, "Bu vesileyle, son dönemdeki terör olaylarını ve en son Dağlıca'daki terör saldırısını bir kez daha şiddetle kınıyor, şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk milletine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz" ifadesini kullandı.

Arnavutluk

Arnavutluk Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim İdrizi ise Dağlıca'daki terör saldırısını kınadıklarını belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi. İdrizi, yayınladığı taziye mesajında, Türk milletine karşı yapılan tüm saldırıları şiddetle kınadıklarını kaydederek, "Bu vesileyle, Arnavut halkının Türk milletinin yanında olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Glevin Dervişi de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı olarak Dağlıca'daki saldırıyı sert bir şekilde kınadıklarını belirtti. Saldırıda hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyen Dervişi, bu zor günlerde Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

Karadağ

Karadağ Meclis Başkanı Yardımcısı Sulyo Mustafiç, Dağlıca'daki terör saldırısının Türkiye'yi güçsüzleştirmek için yapılmış bir terör eylemi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bu tarz saldırılara karşı gösterdiği güçlü tutumu devam ettireceğine inanıyorum" dedi. Mustafiç, terör saldırısını kınadığını ifade ederek, "Başta şehit yakınları olmak üzere, tüm Türk milletine başsağlığı diliyorum" diye konuştu. Dağlıca'daki saldırının Türkiye'nin istikrarsızlığını hedefleyen güçler tarafından yapıldığını vurgulayan Mustafiç, "Dün gece yaşananlar, Türkiye'yi güçsüzleştirmek için yapılmış bir terör eylemidir. Türkiye'nin bu tarz saldırılara karşı gösterdiği güçlü tutumu devam ettireceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'teki Dostluk Köprüleri Derneği Başkanı Yasmin İmamoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dağlıca'daki saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şehit askerlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı diledi. Terörle mücadelede Türk devletinin ve halkının yanında olduklarını vurgulayan İmamoviç, terör örgütü PKK'nın yaptıklarının son dönemde ekonomik bir güç haline gelen Türkiye'yi istikrarsızlaştırma, Türk ve Kürt halkları arasında dostluk bağları kurulmasını engellemek amacı taşıdığını kaydetti. İmamoviç, Dağlıca'daki saldırıyı kınadıklarını belirterek, Türk devletinin ve halkının teröre galip geleceğine inandıklarını ifade etti.

Bosna Hersek Yeşilay Müdürü Reco Çauşeviç de 1990'lı yıllarda Türkiye'de yaşadığını anımsatarak, Dağlıca'daki terör saldırısının kendisine Türkiye'de yaşadığı yılları hatırlattığını söyledi. Tüm Türk halkına ve şehit yakınlarına başsağlığı dileyen Bosna Hersekliler olarak Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklediklerini kaydetti.

Pakistan

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Pakistan'ın Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde gerçekleşen terör saldırısını şiddetle kınadığı belirtilerek, "Pakistan, terörün her şeklini ve tezahürünü kınadığının altını bir kez daha çizmektedir. Duygu ve dualarımızla  yakınlarını kaybetmiş ailelerin yanındayız" denildi.  Açıklamada ayrıca, Pakistan'ın güçlü desteği ve Türk milletinin terörizmin kaynağını yok edeceğine duyulan inanç ifade edildi.

Sırbistan Müftüsü Muhammed Yusufspahiç de Dağlıca'daki terör saldırısını kınadı. Türkiye'nin "barış içinde kalkınan bir ülke" olduğunu kaydeden Yusufspahiç, "Şimdi biri bu kalkınmayı engellemek istiyor" ifadesini kullandı. Yusufspahiç, Allah'tan Türkiye'ye, Türkiye'deki tüm insanlara yardım etmesini dilediklerini belirterek, "Doğru yoldan çıkanların yeniden doğru yolu bulması için Allah'a dua ediyorum" dedi.

Müftüsü Muhammed Yusufspahiç de Dağlıca'daki terör saldırısını kınadı. Türkiye'nin "barış içinde kalkınan bir ülke" olduğunu kaydeden Yusufspahiç, "Şimdi biri bu kalkınmayı engellemek istiyor" ifadesini kullandı. Yusufspahiç, Allah'tan Türkiye'ye, Türkiye'deki tüm insanlara yardım etmesini dilediklerini belirterek, "Doğru yoldan çıkanların yeniden doğru yolu bulması için Allah'a dua ediyorum" dedi.

Türk partisinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı

Öte yandan, Makedonya'daki Türk siyasi partilerinden Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen taziye mesajında, Dağlıca'da meydana gelen saldırı nedeniyle derin üzüntü duyulduğu ve terör saldırılarının lanetlendiği kaydedildi.