'Gelenlerin sayısı 1 milyonu aşabilir'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “ Rusya'nın hava saldırıları devam ederse Suriye'den gelenlerin sayısı 1 milyonu aşabilir." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın hava saldırılarının devam etmesi halinde Suriye'den gelenlerin sayısının 1 milyonu aşabileceğini, ABD tarafından PKK'nın terör örgütleri listesine alınıp PYD'nin alınmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu Budapeşte'de Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile ortak düzenlediği basın toplantısında, Suriye'den kaçış nedenlerine Rusya'nın hava saldırılarının da eklendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda 50,000'den fazla insan Rusya'nın hava saldırıları sebebiyle Türkiye sınırına geldiler. Bunlardan 10,000 tanesini Türkiye'ye aldık. Bazıları için sınırın ötesinde kamp kuruyoruz. Ama gelmek isteyenleri de kontrollü bir şekilde alıyoruz. Esasen bunun sonu yok. Eğer bu saldırılar devam ederse bu rakam yüzbinleri hatta 1 milyonu aşabilir. Türkiye zaten şu anda 2.5 milyon Suriyeliyi 200,000 Iraklıyı Türkiye'de ağırlıyor ve bugüne kadar 9 milyar dolar harcadık."

ABD'NİN PYD TAVRI KABUL EDİLEMEZ

ABD'ye ve Avrupa'ya göre PKK'nın bir "terör örgütü" olduğunu ancak yönetiminde PKK'nın yer aldığı PYD'nin "terör örgütü" sayılmamasının kabul edilemez olduğunu belirten Çavuşoğlu, "DEAŞ kötü çünkü radikal ama PYD daha iyi çünkü seküler; böyle bir anlayış olabilir mi? Terör (örgütleri) arasında 'bu iyi bu kötü' diye tabir olabilir mi?" dedi ve şöyle devam etti:

"PYD'nin bana şimdi zararı yok bugün onunla iş birliği yapabiliriz anlayışı var ama o yılan yarın gelir sizi de sokar. Terör örgütlerine destek veren birçok ülke o terör örgütleri tarafından vurulmuştur."

PKK'yı "terör örgütleri" listesinde tutan ABD, Türkiye'nin itirazlarına rağmen PYD'yi aynı listeye eklemiyor.

PYD konusunda ABD'nin tavrını garipsediğini kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"ABD'nin bir karar vermesi lazım; ortak olarak bizi mi seçiyor terör örgütlerini mi seçiyor. Biz ABD'lilere dostlarımıza çok açık bir şekilde PKK'nın ve PYD'nin nasıl iç içe olduğunu belgeleriyle verdik. PYD'nin yönetiminin içinde PKK'lıların nasıl yer aldığını resimleriyle isimleriyle verdik. Bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz. Onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan başka bir terör örgütünü siz terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabiriyle saflık mı diyelim ne diyelim bilemiyorum ama bu kabul edilemez."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle Suriye'den 50 bin kişi sınıra geldi; bunlardan 10 binini aldık, Bu saldırılar devam ederse gelenlerin sayısı 1 milyonu aşabilir" dedi