'İsrail’e iki şarttan taviz vermedik'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile görüşmelerde tazminat ve Filistin üzerindeki ambargoların kaldırılması konusunda taviz verilmediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler yaptıklarını doğrulayarak, “İki şarttan taviz vermiyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve Filistin üzerindeki ambargoların kaldırılması” dedi. 

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya İl Temsilciliği’nin düzenlediği iftar programına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KADEM’in misyonunu çok önemsediklerini söyledi. Kadının olduğu yerde barış ve huzurun olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Siyasette kadın ne kadar etkili ise o toplumda, o ülkede demokrasi güçlü olur. İnsan hakları güçlü olur. Dolaysıyla kadınların siyasette ve toplumda aktif olmasını çok önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı her zaman kadının siyasette, ekonomide, toplumda yerini alabilmesi için en güçlü desteği vermektedir. Saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan hanımefendi de her zaman kadın haklarını savunur. Kadınların toplumdaki rolüne vurgu yapar. KADEM’e de çok önemli destek vermektedir” dedi. 

KADEM İl Temsilcisi Zeynep Ateş Ateş’in, bu akşam aralarında Türk öğrencilerin yanında Filistin, Afganistan, Somali ve diğer kardeş ülkelerden öğrencilerin olduğunu hatırlattığını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye sadece kendi vatandaşları değil, Türkiye’deki mazlumlar değil, dünyadaki mazlumların yanında olmayı kendisine bir görev biçmiştir. İnsani dış politikamızın da en önemli unsurlarından bir tanesidir. Filistinli kardeşlerimizi hiç yalnız bırakmadık. Afganistan’daki kardeşlerimizi yalnız bırakmadık, bırakmıyoruz” diye konuştu. 

Son günlerde İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde çok sayıda haber çıktığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi: 

“Evet bu süreç doğrudur. İsrail ile ilişkilerimizi normalleştirmek için görüşmeleri sürdürüyoruz. Ama bu görüşmeleri sürdürürken iki şeyden taviz vermiyoruz. Yani geriye kalan iki şartımızdan taviz vermiyoruz. Bunlardan bir tanesi bu saldırıda hayatını kaybeden, şehit düşen kardeşlerimizin ailelerine tazminat ödenmesi, ikincisi ise yıllardır zulüm altında olan ve ablukalar, ambargolar altında zor şartlarda yaşayan, saldırılar sonucunda da zaten okul, hastane gibi birçok altyapısı yok olan Filistinli kardeşlerimizin üzerindeki ambargoların kaldırılmasıdır. Bu şartlarımız yerine gelirse ilişkilerimizi normalleştireceğiz dedik. Ve bu şartlarda hiçbir taviz vermedik, vermeyeceğiz ve İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesi demek ileride Filistinli kardeşlerimiz haksızlığa uğradığı zaman sessiz kalacağız, göz yumacağız anlamına gelmez. Şartımız gereği ambargoları kaldırarak Filistinli kardeşlerimize insani ve kalkınma yardımlarımızı da en etkin şekilde inşallah ulaştırmaya devam edeceğiz.”