İzmir’den Kara Kıta’ya ihracat için seferberlik

İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Afrika’dan gelen ticaret heyetleri ile buluşan iş çevreleri, yeni pazarlar içinönceliği Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili gibi ülkelere verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN 
İZMİR 

Bu yıl 84. kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Afrika’dan İzmir’e gelen ticaret heyetleri, kentteki iş dünyası temsilcileriyle de buluşuyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere iş dünyası örgütlerini ziyaret eden heyetler karşılıklı ilişkileri geliştirmenin yollarını arıyorlar. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir’in Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi için köprü olan kuruluşların başında geliyor. İzmir’den Afrika’ya yapılacak ihracat için sektörel ilişkilerin güçlendirilmesine çalışan EBSO, hem İzmir’de kurduğu OSB’ler ile bu ülkelerdeki sanayinin gelişmesine örnek olacak hem de İzmirli sanayicilerin teknoloji ve bilgi birikiminin de bu ülkelere aktarılmasında öncü rol üstlenecek. Böylelikle Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatındaki azalma telafi edilirken, İzmir’in aldığı payın da artırılması sağlanmaya çalışılacak. 

Geçtiğimiz günlerde Zimbabwe, Gambiya, Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetleri ağırlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, İzmir’in yatırım imkanları, sektörel çeşitliliğin sağladığı avantajlarla lojistik üstünlüğüne dikkat çekti. Karşılıklı ziyaretlerle ilişkide bulunulan sektörlere yenilerinin eklenmesi gerektiğini söyleyen Çiçekçi, “Zimbabwe’ye direkt uçak seferlerinin başlaması bu ülkeyle olan ticaret ve yatırım ilişkilerimizin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacak. Gıda başta olmak üzere sektörlere önemli ölçüde hammadde sağlayan Gana’dan ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat imkanı olan ürünlerle Türkiye’de pazar bulan ürünlerin hangileri olduğunun paylaşılmasıyla gerçekleştirilecek koordinasyon, bütün taraflara kazanç sağlayacak. İzmirli sanayicilerin yeni pazarlara açılması çerçevesinde Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili ile de ekonomik ilişkilerimizi bugünkünden daha üst seviyelere taşımalıyız. Zenginliğe klasik yöntemlerle değil yenilik ve teknolojiyi yakalayarak ulaşırız” diye konuştu. 

Zimbabwe Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İris Mabuwa, Türkiye ile dış ticarette ilk sıraları tütün ve deri ürünlerinin aldığını belirtirken, THY’nin ülkesine uçak seferleri başlatması konusundaki görüşmelerin de olumlu bir havada yürütüldüğünü anlattı. Mabuwa, “İlk olarak tekstil ve deri ile tıp elektroniği başta olmak üzere teknolojide serbest bölge kurma yolundayız. Sonra da yatırım teşvikleri üzerinde yoğunlaşacağız. Menemen’deki serbest bölgeden çok etkilendik. Hızlı büyüme konusunda İzmir’den örnek alacağımız çok şey var” dedi. 

Zimbabwe’de gelinler 3 ayrı gelinlik giyiyor
İzmir ziyareti kapsamında ayrıca Ege Giyim Sanayicileri Derneği ile de temasta bulunan heyet üyeleri ağırlıklı olarak gelinlik, abiye ve damatlık sektörü hakkında dernek bilgi aldı. Mabuwa, IF Wedding Gelinlik–Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’na alım heyeti getirmeyi planladıklarını ve iki ülke arasındaki işbirliği için bir adım atmak istediklerini dile getiren Mabuwa, “Zimbabwe’de gelinler düğünlerde 3 ayrı gelinlik giyiyor. Gelinliğin başkenti olarak ifade edilen İzmir ile çok önemli çalışmalar yapabiliriz” dedi.

Hammadde Gana’dan teknoloji Türkiye’den
Gana’dan gelen 15 kişilik heyete başkanlık eden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Gideon Quarcoo, İEF’ye ülkesindeki önemli sektörlerin temsilcileriyle katıldıklarını vurgulayarak, “Özel ürünlerimizi tanıtıp onlara katma değer kazandıracak teknolojiye ulaşmak için buradayız. Sadece sanayi ve teknoloji değil, sağlık turizminde de işbirliği yapabiliriz. Bitki özlerini çıkarma ve insanların hizmetine sunma konusunda uzmanlarımız var. Bu ziyaret eczacılıkta kullanılan müstahzarlar ile turizm alanındaki ilişkilerimizi güçlendirmek için iyi bir fırsat” dedi. Gana’nın bir tarım ülkesi olduğunu belirten Gana Ticaret Ataşesi Dr. John Hawkins Asiedu da, “Sanayimiz henüz başlangıç seviyesinde. Tarım ürünlerinin çoğunu ham olarak ihraç ediyoruz. Sizin tecrübelerinizden yararlanarak OSB’ler kurmak istiyoruz. ABD ile serbest ticaret anlaşmamız var. 6 bin ürünü kotasız, gümrüksüz ihraç edebiliriz. Ancak sanayimiz ve teknolojimiz yeterli olmadığı için bu imkanı değerlendiremiyoruz. EBSO’nun öncülüğünde İzmirli sanayicileri bazı ürünleri Gana’da üretip ABD’ye ihraç etmeleri için yatırıma bekliyoruz” diye konuştu.

FİLDİŞİ SAHİLİ İLE İLİŞKİLER GELİŞECEK
Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü Kouya Mertin Gomun, pamuk başta olmak üzere tarımsal üretim, kakao, kaju fıstığı, tropikal meyveler ve naturel kauçukta söz sahibi ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediğini söyledi. Gomun, “2016'dan itibaren siyasi ilişkilerimizde gözlenecek gelişme ekonomik ilişkilerimize de olumlu yansıyacak. Bize yatırım yaparken etrafındaki 15 ülkenin potansiyelini değerlendirecek şekilde hareket edilmeli” dedi.

KONGO İZMİR’İ ÖRNEK ALACAK
İzmir’in potansiyeline dikkat çeken Demokratik Kongo Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy, şunları söyledi: “Biz de benzer bir yol izlemeye çalışacağız. Türkiye’den Demokratik Kongo’ya et ve yenilebilir sakatat ürünleri ile hububat ihraç edilirken, 198 milyon dolarlık ithalatın tamamına yakınını bakır ve bakırdan eşyalar oluşturuyor. Dış ticaret hacmi 240 milyon dolar civarında olan Türkiye ile Demokratik Kongo arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri de devam ediyor.”

GAMBİYA’DAN FUAR DAVETİ GELDİ
Gambiya Maliye ve Ekonomik İşler Bakan Yardımcısı Yaya Drammeh de ülkesinde tarım, balıkçılık, turizm ve yenilenebilir enerji sektörlerinin öne çıktığını, turizme özel teşvikler verildiğini anlattı. Drammeh, Aralık ayında gerçekleştirilecek genel ticaret fuarına İzmirli sanayicileri davet ederek, “Karşılıklı iş görüşmeleri sayesinde ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi de bugünkü 21 milyon dolar değerinden daha yukarı seviyelere çıkabilecek. İzmir ile önemli iş birliklerine imza atabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.