Panama'dan Kanal İstanbul’a teknik destek

Dünyanın en önemli kanallarından biri olan Panama Kanalı'na sahip olan ülkenin, "Kanal İstanbul" projesi için teknik destek sağlayacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu sabah Panama’ya hareket etti. Bakan Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Panama Kanalı'nın Genişletilmesi Projesi’nin açılışı törenine katılacak. Arslan'a Kanal İstanbul projesini hazırlayan ilgili kurum yetkilileri de eşlik ediyor.

Bakan Ahmet Arslan, ayrıca, tören sonrasında, projeyi hayata geçiren Panama Kanal Otoritesi'nin koordinasyonunda bu ülkenin ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalışma grubuyla görüşecek.

Denizcilik Anlaşması imzalanacak

Söz konusu ziyaret kapsamında, Türkiye ile Panama arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve denizcilik alanında bürokrasinin azaltılmasına dönük "Denizcilik Anlaşması" imzalanacak.

Anlaşmayla, iki ülke limanlarında bürokrasinin azaltılması, tarafların deniz kazalarında kendi gemilerine uyguladıkları muamelenin aynısını diğer ülke gemilerine de uygulaması mutabakat altına alınacak. 

Anlaşmada yer alacak, "seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulması"na ilişkin madde kapsamında, Türkiye’de inşasına başlanacak, "Kanal İstanbul" projesi için Panama Hükümeti'nden teknik ve idari destek alınabilecek.