Papa'dan Rusya krizi açıklaması

Papa Francesco, Rusya-Türkiye arasında baş gösteren krizle ilgili konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Türkiye-Rusya arasında yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulundu.

Papa, Kenya, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan 6 günlük seyahati sonrası Roma'ya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'Savaşlar hırs için yapılıyor'

Papa'ya yöneltilen sorulardan biri de, "Türkiye, 17 saniyelik hava sahası ihlalinin ardından Rusya'nın uçağını düşürdü. Karşılıklı özürler beklendi, ama olmadı. Bunun ardından Rusya-Türkiye arasında baş gösteren krizle ilgili Vatikan'ın pozisyonu nedir?" ve "Birçok kez parçalı 3'üncü Dünya Savaşı'nın yaşandığından da bahsetmiştiniz" hatırlatmasıydı.

Papa da şunları söyledi:

"Savaşlar hırslar için yapılıyor -kendini haksız bir saldırı karşısında savunmak için olan savaşlardan bahsetmiyorum- savaşlar bir endüstridir. Tarihte birçok kez gördük ki bir ülke, 'Bütçe iyi gitmiyor. Savaş yapalım' diyor ve bütçedeki dengesizlik son buluyor.

Savaş, bir silah işidir. Teröristler mi silah yapıyor? Evet belki biraz. Savaş yapmaları için onlara silahı kim veriyor? Tamamen bir çıkarlar ağı var, ardında para ya da güç var. Ya ekonomik güç ya da imparatorluk gücü var. Ancak biz yıllardır savaştayız ve her seferinde bu artıyor: parçalar daha az ya da daha büyük, öyle değil mi?" 

“Vatikan ne düşünüyor bilmiyorum?" diye gülümseyerek sözlerini sürdürmesi gülüşmelere neden olan Papa, şu ifadelerle açıklamalarına devam etti:

"Ben ne mi düşünüyorum? Savaşlar bir günahtır ve insanlığa karşıdır, insanlığı yok ediyorlar, sömürünün, insan ticaretinin ve birçok şeyin nedenleridir. Savaşlar durmalıdır. Gerek Kenya'daki yerleşkesinde olsun gerekse de New York'takinde, Birleşmiş Milletler'de (BM) iki kez şunu söyledim: 'Sizin işiniz nominalizm olmasın, barış yapın.' Birçok şey yapıyorlar: burada, Afrika'da mavi kasklıların (BM barış gücü askerleri) nasıl çalıştığını gördüm, ancak bu yeterli değil. Savaşlar Tanrı'nın değildir. Tanrı, barış Tanrısıdır. Tanrı dünyayı yarattı, her şeyi güzel yaptı ve sonra... İncil'de, bir kardeşin bir kardeşi öldürdüğü (Habil ile Kabil) anlatılıyor: ilk savaş. Yani ilk dünya savaşı kardeşler arasında. Bunu büyük bir acıyla söylüyorum."

'Köktenci gruplar var diye dini silemezsiniz'

Papa, sıklıkla dostluk ve diyalog mesajları verdiği İslam dünyasının ve Hz. Muhammed'in öğretilerinin, bugünün dünyasına neler söylediğine yönelik bir soruya ise, “Onlar birçok yapıcı değere sahip, diyalog kurulabilir. Tarihin belirli bir zamanında, köktenci gruplar var diye bir dini silemezsiniz. Dinler arasında hep savaşlar olduğu doğrudur, bizler de (Hristiyanlar) özür dilemeliyiz: Catherina de Médicis bir azize değildi, şu 30 Yıl Savaşları, Aziz Bartolomeos Yortusu Kıyımı… Onlarla (Müslümanlarla) diyalog kurulabilir. Bugün camiye (Bangui'de) gidip imamla birlikte dua ettim mesela. Stadyumda halkın arasına beraber karışıp, konuştuk. Sadece din için değil biz Hristiyanlar ne kadar savaş yaptık? Roma Yağmalanması'nı (Sacco di Roma) Müslümanlar yapmadı ya."