Polonya'dan üst düzey heyet Türkiye'ye gelecek

Türkiye ile Polonya arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Polonya'dan bir heyet Türkiye'ye gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna'nın başkanlığını yaptığı ve çeşitli bakanlıklardan yetkililerin yanı sıra 150'ye yakın iş adamının katılacağı üst düzey heyetin Türkiye'ye geleceği bildirildi. 

Geçen yıl ikili ilişkilerin 600. yılının kutlandığı Polonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde 24 Mart'ta Türkiye'ye gelecek heyetin, İstanbul ve Ankara'da ekonomi forumlarına katılacağı ve resmi temaslarda bulunacağı belirtildi. 

Heyetin ziyareti öncesi Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Katarzyna Kacperczyk, geçen sene Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin 600. yıl dönümü dolayısıyla kültürel ve ekonomik faaliyetler düzenlediklerini anımsatarak bu ay sonu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Schetyna'nın geniş bir iş adamı heyeti ve çeşitli kurumların temsilcileriyle Türkiye'ye gideceğini söyledi. 

Bilimsel araştırma kurumlarının yanı sıra enerji ve madencilik sektörlerinden yoğun katılım olacağını ifade eden Kacperczyk, çevrecilik alanında faaliyet gösteren şirketlerin de heyete dahil olacağını kaydetti. 

"Türkiye ile birçok alanda birbirimize benziyoruz" 

Kacperczyk, "Türkiye ile birçok alanda birbirimize benziyoruz. Büyüme modellerimiz, büyümeye öncü olan sektörlerimiz... Ayrıca Türkiye ile birbirimizi tamamlayacağımız, üçüncü ülkelerde birlikte çalışabileceğimiz birçok alan var" dedi. 

Polonya'nın teknoloji alanında uzun bir yol katettiğini ve tecrübesini Türkiye ile paylaşmak istediğini belirten Kacperczyk, "Heyetin genişliği, toplantıların sayısı ve Türkiye'de kalınacak zaman aralığı bu isteğimizin büyüklüğünü gösteriyor" ifadesini kullandı. 

 Polonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pawel Samecki de Türkiye ve Polonya merkez bankaları arasında çok iyi ilişkiler olduğunu, iki ülke ekonomisinin dinamik yapısı ve hızlı yükselişiyle büyük benzerlikler taşıdığını söyledi. 

İki ülkenin de hizmet sektörünü geliştirdiğini kaydeden Samecki, Türkiye'nin genç nüfusu sayesinde daha parlak bir geleceğe sahip olduğunu dile getirdi. 

"Euroya geçmeden önce ekonomiyi hazırladık" 

Avrupa Birliği (AB) üyeliği 2004'te kabul edilen Polonya'nın para birimini değiştirmemesine ilişkin Samecki, birliğe girdikleri yıllarda avronun avantajları bulunduğunu ancak kriz döneminde olumsuz yönlerini de gördüklerini belirterek "Ekonominin temellerini güçlendirdik ve avroya geçmeden önce ekonomiyi hazırladık" diye konuştu. 

Avroya geçişe hazırlanmayan ülkelerde, beklenen olumlu etkilerin görülmediğini kaydeden Samecki, Polonya'da, yapılan reformların yanı sıra ihracatın ve dolayısıyla üretimin artmasına yönelik politikalar izlediklerini söyledi. Samecki, AB'deki ekonomik krizden başarıyla çıktıklarını hatta ekonomik büyümeyi her dönemde sürdürdüklerini vurguladı. 

Türkiye'deki yüksek faizle büyümenin ilişkisinin sorulması üzerine Samecki, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek "Siyasiler ve hükümet mensupları bazen sert, bazen yapıcı bir üslupla ricalarını, taleplerini ve isteklerini ortaya koyuyor. Biz bunlara yumuşak talepler diyoruz. Ancak bu isteklere mesafeli duruyoruz" dedi.  

 Samecki sözlerini şöyle sürdürdü: 

 "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı ve yardımcılarını çok iyi tanıyoruz. Uluslararası alanda çok önemli ekonomistler ve çok iyi uzmanlar. Sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı iyi izliyor ve iyi analiz ediyorlar, çok iyi tespitlerde bulunuyorlar." 

Polonya Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Agnieszka Garbacz da Polonyalı firmaların kendi sektörlerinde faaliyet gösteren Türk şirketleriyle çalışmak istediğini ve bu çerçevede Türkiye ile Polonya arasında yeni bir dönemin başladığını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir