Putin yaptırımları kaldırdı

Türkiye’ye yönelik tur paketi satışları ve charter uçuşları yasağını da kapsayan yaptırımların dün itibarıyla kaldırılmasına yönelik kararname Rusya lideri Putin tarafından imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tur satışı ve charter uçuşlarını kapsayan yaptırımların kaldırılmasına yönelik kararnameye imza attı.

Kremlin basın servisinden yapılan açıklamada, Türk hükümeti ile Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dair görüşmelerin yapılmasına, görüşmelerin sonucu doğrultusunda 28 Kasım 2015’te yürürlüğe konulan ekonomik yaptırımlarda değişikliğin değerlendirilmesine karar verildiği kaydedildi. 

Putin: Ankara özür diledi

Putin, Rus diplomatlarla dün gerçekleştirdiği bir toplantıda Türkiye'nin geçtiğimiz yıl Rus savaş uçağının düşürülmesinden dolayı Rusya'dan özür dilediğini açıklamıştı.

Hükümet ise uçağın düşürülmesi hakkında üzüntülerini ilettiklerini fakat özür dilemediklerini bildirmişti.

Medvedev: Aşama aşama kaldırılacak

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı'nın Türkiye'ye uygulanan önlemlerin kaldırılmasına ilişkin talimatı doğrultusunda ilgili kararların yani hem talimatın hem de hükümetin kararnamesinin değiştirilmesine ilişkin tekliflerin hazırlanması gerek. Aşama aşama hareket edeceğiz. Burada bir taraftan siyasi durumun düzeltilmesi için bu kısıtlamaların kaldırılması gerek ve tabi ki bu Rus üreticilerin ve Rus piyasasındaki açıkları kapatan partnerlerin zararına yapılmayacak." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı: Türkiye ile turizm bağlarını yeniden kurmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın Türkiye ile turizm bağlarını yeniden kurmaya hazır olduğunu, Ankara'nın Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlaması için gerekli önlemleri alması gerektiğini bildirdi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya, Türkiye Cumhuriyeti ile turizm bağlarını tam anlamda yenilemeye hazır. Aynı zamanda Türkiye hükümetinden turizm amacıyla Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaşlarının güvenliklerini sağlaması için gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Diğer taraftan turizm operatörleri ve Rus turistler Türkiye'ye seyahatlerini planlamaya bu ülkede hala terör tehdidi olduğunu göz önünde bulundurarak dikkatli yaklaşmaları gerek."

UAEA: Akkuyu'da çalışmalar devam edebilir

Rusya'nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) temsilcisi, Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesiyle beraber Akkuyu nükleer santralindeki çalışmaların devam edebileceğini belirtti.

Haberi Rusya'nın Interfax haber ajansı duyurdu.

Novak: Türk Akımı'na devam etmeye hazırız

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Türkiye'nin de dahil olduğu Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi üzerinde çalışmaya devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

TASS haber ajansına göre Novak, asıl olayın Avrupa ve Türkiye'nin hazır olup olmadığını belirtti.

Kremlin'den erken saatlerde yapılan açıklamalarda bu Türk Akımı'nın devam edip etmeyeceğini söyleyebilmek için henüz erken olduğu belirtilmişti.