Rus oda başkanlarına işbirliği çağrısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, düşürülen Rus uçağı sonrası doğabilecek gerilimin her iki tarafa da zarar vereceğini belirterek Rus oda başkanlarına işbirliği çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Rusya ile yaşanan sorunların itidal içinde çözülmesi dileği ile Rusya'daki oda başkanlarına işbirliği çağrısında bulundu. 

Başkan Çetin, Moskova, Saint Petersburg, Ekaterinburg, Krasnodar, Orenburg, Nijniy Novgorod, Novosibirsk, Sochi başta olmak üzere Rusya'daki ticaret ve sanayi odalarının başkanlarına mektup göndererek itidal çağrısında bulundu. Başkan Çetin, Rus oda başkanlarına gönderdiği mektupta, Türkiye-Suriye sınırında, sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus savaş uçağında bir pilotun hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek başsağlığı diledi. 

'Dost ve kardeş ülke'

ATSO olarak, Türk halkının Rusya'yı dost ve kardeş bir ülke olarak bildiğini, sevdiğini hatırlatan Başkan Çetin, şöyle devam etti:

"Bu elim olayın ülkelerimiz arasındaki bu duygusal bağı zedelememesi gerektiğine inanıyoruz. Antalya'nın Rusya ile bağları çok daha özel niteliktedir. Antalya'da yerleşmiş, çalışan ve evlenmiş Rusya vatandaşları halklarımız arasında kardeşlik bağları kurmuşlardır. Dostluk ve kardeşliğin, her tür ekonomik, jeopolitik amaçların üzerinde tutulması gerektiğini düşünüyor ve bu nedenle Antalya özel sektörü olarak kardeşliğimizin korunmasını, mevcut krizin büyümeden aşılmasını arzuluyoruz."

Ortadoğu'da, Karadeniz'de, Kafkasya'da ve özellikle Suriye'de barış ve kalkınma için Rusya-Türkiye işbirliğinin yaşamsal önem taşıdığına değinen Başkan Çetin, "Elbette, ülkelerimiz birbirlerinin hassasiyetlerine azami dikkati sarf etmeli, Rusya yönetimi ve Rus halkı da Türkiye'nin Suriye'de yaşayan Türkmen halkına dönük kaygılarını anlamalıdır" dedi.

Başkan Çetin, mektubunun son bölümünde ise şu ifadelere yer verdi: 

'Karşılıklı itidal çağrıları yapılmalı'

"Dünya 21'inci yüzyılda bilim, teknoloji, sanat alanlarında ilerlerken, bölgemizin geçmişte kalması gereken çatışmacı bir ortam nedeniyle geri kalması kabul edilemez. Bu çerçevede Rusya ve Türkiye özel sektörünün böyle bir dönemde barış, dostluk ve itidal çağrıları yapması, iki ülkenin de zararına olacak bir gerginliği önleyici çalışmalar yürütmesi uygun olacaktır. Söz konusu gelişmelerden duyduğumuz üzüntüyü tekrarlıyor, sizi bu sorunu dostluk ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirerek aşmak üzere işbirliğine davet ediyorum."