Türk iş adamlarına Rusya'da gözaltı iddiası

Rusya'da bir fuara katılan Türk iş adamlarının gözaltına alındığı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Krasnodar şehrinde bir fuara "turist vizesi" ile gelen 60 kişilik bir gruptan iş adamlarının gözaltına alındığı iddia edildi.

Gözaltında bir gün geçirip bugün mahkemeye çıkarılan iş adamları en son gelen bilgiye göre Soçi'de bir toplama kampına gönderilecek. İş adamları oradan da Türkiye'ye sınır dışı edilecek.

CNN TÜRK'ün konuştuğu iş adamlarından bir grup daha önce Krasnodar Yugagro tarım fuarına katilan 22 Türk firmasindan toplam 60 Türk, turist olarak fuara katılmak sebebiyle göçmen bürosunca gözaltına alındılar. Bir gün nezarette bekletilen iş adamlarından bir grup bu sabah mahkemeye çıkarıldı. Türk Büyükelçiliği'ne ulaşamadıklarını belirten iş adamları hakkında Soçi'de bir toplama kampına gönderilme ve 10 gün sonra sınır dışı kararı çıkarıldı.

'Uçağı düşürdünüz alın size'

Kafilede yer alan Cenk Baykara, vizeler karşılıklı kalktığından bu yana Rusya'daki bütün fuarlara turist vizesi ile gidilebildiğini belirtirken, "Daha önce hiç böyle bir muamele görmemiştik. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Burada rehin kaldık" dedi. Baykara, gardiyanın nezaret kapısında "Uçağı düşürdünüz alın size" dediğini söyledi.

 

Bazı Türk vatandaşları Rusya'ya alınmadı

Rusya'da 'turist vize' ile fuara giden iş adamlarının gözaltına alındığı iddia edilirken, dün sabah saatlerinde de Moskova'daki Sheremetyevo Havalimanı'na inen bazı Türk vatandaşları ülkeye alınmadı.

db72a7a8d17ce8f465a9afe20aadcf29.jpg

Pasaportlarına vize iptal damgası vurulan Hasan Sevinç ise pasaportunu basın mensuplarına gösterirken, “Bu sadece vize iptal damgası. İşler düzelirse yeni vize ile tekrar belki gidebilirim” dedi.

Süleyman Devrim isimli işadamı ise Rusya’ya alınmayan Türk vatandaşlarından birisiydi. Devrim, “Kötü davranış şeklinde değil fakat sınırda pasaportu ilettiğimizde tekrar aldılar, pasaportu götürdüler. Biz de salonda 12 saat bekledik. Yemek ve suya 5 saat sonra ulaşabildik “ dedi.

Rusya’da inşaat işiyle uğraşan mimar İbrahim Türkan da “ Moskova’dan çıkanlarla ilgili sıkıntıyı duymuştuk. Fakat biz zorlukla karşılaşmadık normaldi. 15 gün sonra döndüğümüzde nasıl bir zorluk yaşayacağımızı bilmiyoruz. Şimdi bu arkadaşların yaşadıklarını görünce endişe duymaya başladık” diye konuştu.

Kaynak: DHA