'Türkiye Almanya'nın partneridir'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, Türkiye'nin Almanya'nın partneri olduğunu ve Suriye'de meselesinde de bunun devam edeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Suriye meselesinin çözümünde Türkiye, Rusya ve sorunun çözümünde rol alan diğer ülkeler arasında her zaman "yüzde 100" fikir birliği olmadığını belirterek, "Fakat Türkiye Almanya'nın partneridir ve Suriye'de devam iç savaşta da partneri olmaya devam edecektir" dedi.

Schaefer, Federal Basın Merkezi'nde basın mensuplarının Türkiye'nin Suriye krizinin çözümündeki rolüne ilişkin sorularını cevapladı.

Suriye'de çözüme ulaşmanın oldukça "karmaşık" olduğunu vurgulayan Schaefer, sorunun çözümü için Türkiye ile hem ikili olarak hem de farklı boyutlarda konuyu enine boyuna görüştüklerini kaydetti.

Türkiye ve diğer partner ülkelerle Suriye'de sorunun çözümünde sonuca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Schaefer, "Bu harap olmuş ve 25 milyon insanın geçtiğimiz beş yılda yavaş yavaş yıkıntıların içinde yaşamaya mahkum edildiği ülkede, yeni bir bakış açısı oluşturulacak ve bu Türkiye'siz olmayacak" ifadesini kullandı. 

'IŞİD bağlantısını ortaya koymak zorundasınız'

"Alman hükümeti Türkiye'nin IŞİD  ile bağlantısı olduğunu doğruluyor mu?" sorusuna Schaefer, "Bu bağlantıyı siz iddia ediyorsunuz. Benim bu konu hakkında sizin söylediğinizi onaylayan bir bilgim yok. Eğer böyle bir iddianız varsa, bunu ortaya koymak zorundasınız" dedi.