Türkiye için tarihi karar

AB Komisyonu, AP'ye Türk vatandaşlarına vize serbestisini tavsiye etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'na Türk vatandaşlarına vize serbestisini tavsiye etti. 

Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize ile seyahat uygulamasının haziran sonuna kadar kaldırılması için Avrupa Birliği üyesi ülkelere teklif ettiğini belirtti.

Verstager sosyal medya sitesi Twitter'da, Avrupa Komisyonu'nun açıklamasının resmini paylaştı. Resimdeki açıklamada, "Avrupa Komisyonu, Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun kalkması için... bugün(dün) teklifte bulundu" denildi. Verstager mesajında bu konudaki kararın da Komisyon tarafından alındığını belirtti.

5 kriter daha tamamlanacak

Avrupa Birliği Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Türkiye'nin kriterlerde etkileyici bir ilerleme sağladığını ve kalan 5 kriteri daha tamamlanmasını beklediklerini söyledi. 

Süreç nasıl işleyecek?

AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

Eğer beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak. 

Ancak AP'nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu'na geri gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş bildirmesini de isteyebilir. 

Hangi ülkelere gidilebilecek?

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak. 

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek. 

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.

'Yapıcı bir sonuç için katkıda bulunmaya hazırız' 

Avrupa Parlamentosu (AP) Türk vatandaşları için vize serbestisi sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı yapmaya hazır olduğunu ancak vizelerin kaldırılması için tüm şartların yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

AP Başkanı Martin Schulz ve grup başkanlarından oluşan Başkanlar Konferansı, AB Komisyonu'nun dün aldığı Türkiye ve Kosova vatandaşları için vizelerin kaldırılması ile sığınma başvurularını düzenleyen Dublin Sözleşmesine dair değişiklik içeren tavsiye kararlarını görüştü. 

Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Türkiye'yle vize serbestisi konusunda başarılı bir sonuç elde edilmesine yapıcı katkıda bulunmaya hazırız. Ancak parlamento prosedürlerinde bir kısayol olmayacak." ifadesi kullanıldı.