'Türkiye ile makine sanayiinde ortaklıklar kurmak istiyoruz'

Türkiye’de ülkesinin yeterince bilinmediğini söyleyen Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Evgeny Lipen, Belarus’un makine endüstrisinde güçlü olduğunu ve bu alanda Türkiye ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN - İSTANBUL

Eski Sovyet ülkeleri içerisinde sanayideki gücüyle dikkat çeken Belarus, Türkiye ile olan ilişkilerini artırmak istiyor. DÜNYA’ya özel açıklamalar yapan Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Evgeny Lipen, Belarus’un güçlü bir endüstriye sahip olduğunu, ancak Türkiye’de bunun bilinmediğini söyledi. Türkiye’deki iş çevrelerinin de Belarus’un gücünden habersiz olduğunu ifade eden Lipen, “Orta ölçekli bir ülkeyiz. Rusya’dan ayrıldıktan sonra hızlı bir gelişim gösterdik. Eski Sovyet ülkeleri arasında bilimde, eğitimde, sanayide, teknolojide ilk sıradayız. Ağır sanayide ve tarımda iyi bir konumdayız. Tarım makineleri üretiyoruz. Özellikle traktörde iyiyiz. Ticaretimiz ağırlıkla çevre ülkelerle gerçekleşiyor. En çok da Rusya ile… İhracatımızın yaklaşık yüzde 60’ını Rusya’ya yapıyoruz. Bizim geleneksel pazarlarımızı eski Sovyet ülkeleri oluşturuyor. Ancak zaman değişti. Başka pazarlara açılmak istiyoruz. Gördük ki Türkiye bu noktada bizim için çok önemli bir ülke” dedi.

Ortak bir şekilde üçüncü pazarlara gidilebilir 

Türkiye ile her türlü ticari ilişki istediklerinin altını çizen Lipen, “Ama ilk tercihimiz makine endüstrisi alanında. Bu sektörde çok rekabetçi ürünler üretiyoruz. Mesela sizde biçerdöver üretimi yok. Bunu ithal ediyorsunuz. Bunun üretimi ve teknolojisi bizde mevcut. Biz bunları sizinle paylaşmaya ve ortak bir şekilde Ortadoğu ve Afrika gibi bölgelere gitmeye hazırız. Bu alanda büyük potansiyel olduğuna eminim. Türkiye’de biçerdöver üretimi konusunda Bursa ve Gaziantep’te görüşmelerimiz var. Bununla beraber ağır yük taşıyan kamyonlar ve traktörler konusunda da temaslarımız bulunuyor” diye konuştu. 

Petrokimya sektöründe iyi bir noktada olduklarını ifade eden Lipen, Sovyet Rusya’dan kalma bilgi ve birikimle petrokimya alanında kendilerini geliştirdiklerini kaydetti. Bu alandaki tüm ürünleri üretebildiklerini anlatan Lipen, Rusya’dan çok uygun fiyatlara ham petrol alıp işlediklerini dile getirdi. Lipen, dünyanın en büyük gübre üreticilerinden de biri olduklarını söyledi. 

Türkiye’deki 6’ncı yılının dolduğunu belirten Lipen, “Burada bulunmayı ve çalışmayı çok seviyorum. Kültür ve mental olarak birbirimize çok yakın insanlarız. Çok sayıda akrabalık ilişkilerimiz de var. Bunlar ticari ilişkilerimizi artırabilir” dedi. 

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için etkinlikler yapacaklarını kaydeden Lipen, “DEİK ile birlikte 10-15 Ağustos arasında Belarus’ta iş yapma konferansı yapacağız. 12 Kasım’da da İstanbul’da yine DEİK’in öncülüğünde Belarus Başbakanı’nın katılımı ile toplantı yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘Belarus, tek taraflı ticaret düşünmüyor’

Ağustos ve kasım aylarında düzenlenecek olan toplantıların oldukça önemli olduğunu söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü Elnur Osmanov, “Türkiye’den başbakan veya cumhurbaşkanı seviyesinde ziyaret edilmeyen tek eski Sovyet ülkesi. Bunun sebebini bilmiyoruz. Bu ziyaretler önemlidir. Çünkü o ziyaretler oldu mu işadamlarının da ilgisi artıyor. Kamuoyunu da bu ülkeye yönlendirmiş oluyor. Belarus, Türkiye’de bilinmiyor. Belarus’un diğer ülkelerden farkı şu. Vicdanlı ticaretten yanalar. Türkiye’den alım da yapmak istiyorlar. Yani tek taraflı düşünmüyorlar. Biz de ilişkilerin artmasını istiyoruz. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir