Türkiye, yaptırımlar için bekleyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın yaptırımları konusunda biraz sabırlı olalım, duygusal davranmayalım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye karşı açıkladığı yaptırımlar karşısında Türkiye'nin atacağı olası adımlara ilişkin sabırlı olacaklarını ve duygusal davranmayacaklarını belirtti.

Türkiye'nin geçen hafta sınır ihlali yapan bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Moskova yönetimi Türkiye'ye özel uçak seferlerinin durdurulması, tur firmalarından Türkiye'ye tatil paketi satmamalarının istenmesi, bazı Türk ithal ürünlerinin yasadışı yapılması ve Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin durdurulması veya azaltılmasını öngören yaptırım kararnamesini devreye almıştı.

İklim Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Paris'te bu adımlar karşısında Türkiye'nin de Rusya'ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorulan Erdoğan, "Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Paris'te herhangi bir görüşme olup olmayacağına ilişkin sorular üzerine ise "Rusya'ya karşı iyi niyetimizi ortaya koyduk. Görüşme talep ettik, süreci takip ediyoruz" dedi.

Erdoğan uçağın düşürülmesinin ardından birkaç kez Putin'e Paris'te ikili görüşme yapma çağrısında bulunmuş ancak Kremlin yönetimi bir görüşme planlanmadığını duyurmuştu.

"İŞİD'DEN PETROL ALDIĞIMIZI KANITLARLARSA BU MAKAMDA DURMAM"

Erdoğan'a, Putin'in Türkiye'nin İŞİD'den petrol satın aldığı şeklindeki iddiaları da soruldu.

Putin İklim Zirvesi sırasında yaptığı açıklamalarda Rus uçağının düşürülmesini "büyük bir hata" olarak niteleyerek "İŞİD'in petrolünün Türk topraklarına girdiğine dair ek bilgiler elde ettik. Uçağı vurma kararı özellikle bu kaynakları koruma isteğinden kaynaklandı" demişti.

Bu iddiaları değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz satın aldığı kaynakların bilindiğini belirterek, "Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir. Ben bu makamda durmam ama sayın Putin'e diyorum, 'sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım."

Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamalarda da Rusya'nın bu iddialarını "iftira" olarak nitelendirmiş ve böyle bir iddiayı gündeme getirenlerin bunu belgeleri ile kanıtlaması gerektiğini söylemişti.

Türkiye'nin bir G20 ülkesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Türkiye, bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke, bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir