Dış ticaret şirketlerinin denetimi son sürat devam ediyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Bu yıl da gümrük ve ticaret müfettişleri denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürüyorlar. Her müfettişe 3 veya 4 firmanın denetimi veriliyor. Müfettişler de ekipler halinde çalışmaya alıştılar artık. 

Bu Denetimler, dış ticaret belgeleri, gümrük beyannameleri, şirket muhasebe kayıtları, banka kayıtları, taşıma belgeleri, depolama ve satış belgeleri, Dahilde İşleme Rejimi kuralları, gümrük-kambiyo-kaçakçılık- TCK-TTK ve mali mevzuat çerçevesinde yapılıyor. 

Biz uzman kişiler olarak bu kontrolleri önceden yaparak şirketlerin ilerde karşılaşabilecekleri sorunları ve riskli alanları belirtiyor ve doğru yolda ticaret yapmalarını sağlıyoruz. 

Son mevzuat değişikliğine göre, şirketler Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na geçmeye yönlendiriliyor. 
Hatta, A ve B sınıfı Onaylanmış Kişi Statüsü belge sahiplerinin belgelerinin süre bitiminde yeni uygulamaya geçiyorlar. Geçmeyenler için de son bir kez daha uzatma hakkı veriliyor. Eski sistem 2016 sonunda sona eriyor. 

Bunun yerine kolaylıklardan yararlanma bakımından sertifika belgesi veriliyor. Bu firmaların yılda bir kez de yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerince denetimi konusunda yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. 

Dış ticaret faaliyetinde bulunan şirket sayısının çok olması dikkate alındığında, gerek müfettişlerce yapılan denetimler gerekse uzmanlıkları ispatlanmış yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin yapacakları firma denetimlerinin şirketlerin eşit koşullarda yarışmasına yol açacak gibi görünüyor. Yanlışlarını önceden tespit edebilen şirketler rekabette öne çıkarlar. 

Denetimlerdeki amaç, firmaların kendi iç denetimlerini yaparak, bilerek ya da bilmeyerek yaptıkları hatalı işlemleri düzeltmeleri için bir fırsat verilmiş oluyor. Esasen, denetimdeki amaç, firmaların hatalarını bulup onları cezalı duruma düşürmek değil işbirliğini esas alarak yapıcı sonuca varmak olarak tanımlanıyor. 

Dış ticaretle meşgul 80 bin civarında şirketin bulunduğunu ve her yıl bunlardan ancak 400’e yakının bu denetime tabi tutulduğu dikkate alınırsa, böyle bir denetimden haberdar olmayan şirketlerin çokluğu dikkat çekiyor. YGM denetimleri ile bu sayı yukarıya çıkarılmaya çalışılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar