Diyarbakır'ın tanıtımı için belgesel çekilecek

TRT tarafından çekilecek 2 belgesel film ile Diyarbakır'ın kültürel varlıkları yurt içi ve yurt dışında tanıtılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın kültürel varlıkları, TRT tarafından hazırlanacak 2 belgesel film ile yurt içi ve yurt dışında tanıtılacak. 

Diyarbakır'daki kültürel miraslarının hazırlanacak belgeselerde yer alması için Diyarbakır Valiliği ile TRT Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. 

Vali Cahit Kıraç, yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın tarihi varlıklarını dünyaya tanıtabilmek amacıyla TRT ile işbirliği yaptıklarını belirterek, belgesel filmlerin temasının barış olacağını söyledi. 

Diyarbakır'ın 12 bin yıllık geçmişiyle 33 ayrı uygarlığa ev sahipliği yapmış kadim bir kent olduğunu anımsatan Kıraç, TRT'nin hazırlayacağı film ile kentin kültürel varlıklarının daha iyi tanıtılacağını kaydetti. 

Diyarbakır Ulu Camisi'nin dünyanın 5. Harem-i Şerif'i olarak anıldığını dile getiren Kıraç, şöyle konuştu: 

"Geçmişte bölgemizde yaşayan insanlar barış ve kardeşlik içerisinde ne yapmışlar ne söylemişlerse onları yazıt olarak da o taşlara işlemişler. Kadim kentimizin tanıtımına büyük bir katkısının olacağını düşündüğümüz 2 ayrı belgesel film çekimini gerçekleştireceğiz. Diyarbakır'ın bütün bu güzelliklerini ortaya çıkarıp ülkemize ve dünyaya tanıtarak herkesin bilgisine, gözüne, kalbine dokunalım istedik. Değişik dillerde hazırlanacak belgesel, ilimizin bu manadaki kültürel ve inanç zenginliğini dünyaya tanıtacaktır." 

Bakanlıkların katkılarıyla çekilecek 

İlk belgeselde kültür varlıkları, surların tarihçesi ve surların üzerine dantel gibi işlenmiş figürlerin yer alacağını vurgulayan Kıraç, "İkinci olarak çekilecek belgesel filmi ise ilimizin en önemli manevi değerlerinden addettiğimiz peygamber ve sahabe kabirlerinin bulunduğu şehrimizin İslam dini ile şereflenmesinin anlatıldığı bir inanç tarihi belgesel filmi olacak" ifadelerini kullandı. 

Belgesellerin çekiminin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirileceği bildirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir