Dolar tarihi rekor kırdı

Fed toplantısı ve Merkez Bankası'ndan faiz düşürüleceği beklentisi doları tarihi zirveye çıkardı. Dolar, TL karşısında 2,4188'i gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisiyle TL baskı altında kalmayı sürdürürken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomik aktivitedeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları ardından dolar/TL 2.4188 ile tarihi zirvesini gördü.

Piyasanın dünkü kapanışı öncesi 2.39'lu seviyelerde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.40'ın hemen altında başladı. Dolar/TL 16:00 itibariyle 2.4100 seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor.

Bankacılar Fed'in mevcut duruşunun, euro gibi diğer para birimlerinin baskı altında olduğu bu dönemde dolara destek verdiğini belirtiyorlar.

Analistler, teknik olarak alım yönlü seyrin sürdürülmesi halinde ilk olarak 2.4175 ve daha yukarıda da 2.4250 dirençlerinin izleneceğini belirtiyor. Geri çekilmenin oluşması durumunda ise 2.4100 ve 2.4020 seviyeleri takip edilecek. 

Euro da dolara ayak uydurdu

Dolarla birlikte euro da TL'ye karşı değerleniyor. 

Euro'da 2.7350 direncine doğru yükseliş görülüyor. 

Yükselişin devam etmesi ve 2.7350 seviyesinin de geçilmesi halinde ilk olarak kritik 2.7400 ve 2.7460 dirençleri takip edilecek. Geri çekilme durumunda izlenecek ilk destekler ise 2.7280 ve 2.7220 seviyelerinde bulunuyor. 

Rubleden sonra en çok TL değer kaybetti

TCMB'nin rutin toplantısını beklemeden bir faiz indirimine gideceği beklentisiyle TL; gelişmekte olan para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalıyor. TL, jeopolitik riskler nedeniyle değer yitiren rublenin ardından dolar karşında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Tüketici fiyatları enflasyonunun Ocak'ta yıllık bazda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın rutin toplantıyı beklemeden erken faiz indirimi yapmak için işaret ettiği 1 puanın üzerinde düşmesi böylece TCMB'nin veri sonrası erken bir toplantı ile politika faizinde en az 50 baz puan indirime gidilmesi bekleniyor.

Reuters anketinin faiz indirimi bölümüne cevap veren 15 katılımcının tamamı erken bir indirim bekliyor. Katılımcıların yedisi 50 baz puan sekizi ise 75 baz puanlık politika faizi indirimi öngörüyor. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir