Dolar üç haftanın en düşük seviyelerinde

Yurtiçinde bugün saat 17:30'da eylül ayı merkezi yönetim borç stoku açıklanacak. Yurtdışında ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel büyüme endişelerinin sürmesine karşın küresel risk iştahında artışa paralel dolar/TL haftaya Cuma günü gerilediği üç haftanın en düşük seviyelerinden başlarken, piyasalar dış gelişmeleri ve risk iştahının seyrini izleyecek.

Yurtiçinde bugün saat 17:30'da Eylül ayı merkezi yönetim borç stoku açıklanacak. Yurtdışında ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Piyasalar haftanın kalanında ise yarın açıklanacak Çin büyüme verisi, Çarşamba günkü ABD TÜFE verisi ve Perşembe günü ise euro bölgesi PMI verileri ile TCMB'nin Ekim ayı PPK toplantısını izleyecek.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, euro bölgesi PMI verilerinin beklentinin altında gelmesinin euroyu baskı altına alabileceğini söyleyerek, "Hafta sonuna doğru ise ECB'nin bankalara uyguladığı stres testinin sonuçlarının 26 Ekim'de açıklanmasından önce euroda temkinli bir seyir görebiliriz. Çin'de açıklanacak üçüncü çeyrek GSYH büyüme verisinin yüzde 7.4'ten yüzde 7.3'e gerilemesi bekleniyor. Büyüme endişeleri yaşayan Çin'de verilerin beklentiden olumsuz gelmesi halinde küresel risk iştahında da azalış görülebilir. Bugün euro/dolar paritesinin 1.2707 seviyesinden destek bulacağını ve 1.2850'deki direncin önemini korumasını bekliyorum. TL, petrol fiyatlarındaki düşüşten destek bulurken, dolar/TL 2.24 seviyesinin altını deneyebilir" dedi.

Uslu, iki ve 10 yıllık gösterge tahviller Cuma günü yüzde 9'un altında kapansa da halen bu seviyenin kritik olduğunu söyledi.

Dolar/TL Cuma günü üç haftanın en düşüğü olan 2.25'in altına gerilerken, iki ve 10 yıllık gösterge tahvil getirileri ise yüzde 9 seviyesinin altını gördü.

Kur ve faizdeki bu gerilemede sert satış baskılarının ardından teknik seviyelerin de kırılmasıyla görülen tepki alımlarının yanı sıra düşük büyümenin ABD faiz artışının hızını yavaşlatabileceği beklentisinin etkili olduğu belirtiliyor.

Cuma gün sonuna doğru 2.2457/2.2466 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.2450/2.2470 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil/bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9 olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.78'e kadar geriledikten sonra valörde son işlemde yüzde 8.82 seviyesindeydi.

Öte yandan spot kapanışta ortalama yüzde 9.08 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.98'e kadar geriledikten sonra valörde son işlemde yüzde 8.99 seviyesindeydi.