Dolarda yeni rekor

Dolar/TL para politikasına ilişkin belirsizlik ve AMB'nin Yunanistan adımıyla 2,4680'e yükselerek tarihi zirveyi gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın para politikalarındaki belirsizlik TL'yi baskı altında tutmaya devam ederken Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklenmedik şekilde Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmekten vazgeçmesiyle dolar/TL 2.4680'e kadar yükselerek tarihi rekor kırdı.

Bu sabah itibariyle baktığımızda dolar/TL güne dün gece geç saatlerde test ettiği 2.4680 seviyesinin hemen altında 2.4606/2.4640 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6262/2.6284, euro/TL 2.7903/2.7936 seviyesindeydi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmedi.

TCMB'nin bu açıklamasıyla 2.40'ın altına gerileyen dolar/TL siyasilerin ve Erdoğan'ın TCMB'ye ve PPK'nın bağımsızlığına yönelik eleştirileri ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısı ile tarihi zirvelerine yükseldi.

Analistler hem küresel gelişmelerin hem de TCMB'ye yönelik eleştirilerin etkisiyle kurun baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyor.

Analistler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ekonomik gerçeklerden gittikçe uzaklaştığından endişe ederken, TL de bu endişelerle son dönemde dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybediyor.

Bu kapsamda Danske Bank'ın Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Müdürü Lars Christensen dün "Politikaları yürüten kurumların bağımsızlığının sorgulanıyor olmasına karşı çıkan hiçbir ses yok ve bu durum bence endişe arz ediyor" derken döviz işlemcileri ise Erdoğan'ın dün "Bağımsız bir TCMB ile yapılabilen bu" şeklindeki yorumların TL'deki baskının ana nedeni olduğunu söylediler.

Erdoğan, dün Merkez Bankası'na yönelik, "Adı bağımsız kurul, bağımsız, böyle olunca gelinen nokta maalesef bu. Bizim daha iyi bir noktayı yakalamamız lazım, bunu başarmamız lazım" dedi.

ECB Riskten kaçışı tetikledi

ECB artık likidite operasyonlarında Yunan tahvillerini teminat olarak kabul etmeyeceğini açıkladı.

ECB Yunanistan'ın borçları konusunda sert bir tutum izleyerek kreditörleriyle daha iyi koşullar üzerinde anlaşma çabası içinde olan Atina'yı zor bir durumda bırakmış oldu ve euronun dolar karşısında bugün erken saatlerde 1.1304'e kadar gerilemesine neden oldu.

Ülke bankalarını finanse etme yükünü Yunanistan Merkez Bankası'nın üzerine yıkan bu karar, yeni bir reform anlaşması yapana kadar Atina'yı yalnız bırakıyor. Bu karar, Yunanistan Merkez Bankası'nın gelecek haftalarda bankalara on milyarlarca euro ek acil likidite sağlamak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

ECB'nin dün akşamki adımı başta gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere küresel piyasalarda riskten kaçışı tetikledi.

Faizde yükseliş sürüyor

TCMB'nin ara bir PPK kararı ile faiz indirimine gitmeyeceğinin kesinlik kazanması ve TL'nin tarihi zirvesini test etmesi ile TL cinsi tahvil bono piyasası genelinde de sert yükseliş yaşanıyor.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanış ortalama bileşik faiz yüzde 7.35, valörde son işlem yüzde 7.82 oldu.

Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.38 valörde son işlem yüzde 7.49 oldu.