Dolarda düşüş sürüyor

Fed'in faiz artışında acele etmeyeceği beklentisi ile Dolar/TL'de gevşek görünüm hakim; kur 2.10 seviyelerine doğru geriledi. Dolar/TL'de 2,10 seviyesinin altının gündeme gelebileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında acele etmeyebileceği beklentisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha da gevşek politika uygulayabileceği beklentisiyle dolar/TL 12 Haziran'dan beri en düşüş seviyelerden güne başladı.

Euro önde gelen para birimlerinin büyük bölümü karşısında bugün son ayların en düşük seviyesinde işlem gördü. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikasını daha da gevşeteceği beklentisi eurodaki zayıflıkta etkili olsa da işlemciler kayıpları tetikleyen spesifik bir gelişme görmediklerini söylediler.

ABD borsaları açıklanan bazı şirket bilançosu ve ekonomik verilerin ardından dün yükseldi. S&P 500 endeksi gün içi rekor seviyeyi gördü.

ABD'de Haziran ayı enflasyonunun geçen ayki sert yükselişinin ardından bu ay tahminlere paralel gelmesi sonrası gelişmekte olan ülke piyasalarındaki iyimser seyire paralel dolar/TL de beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.11'in altına gerilemişti. ABD'de tüketici fiyatları endeksi Haziran'da yüzde 0.3 ile beklentilerin düzeyinde artarken, enerji ile gıda fiyatlarındaki değişimleri içermeyen çekirdek endeks yüzde 0.1 ile beklentilerin altında yükseldi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL gelişmekte olan diğer ülke para birimleri dün oldukça değer kazandı. İyimserliğin bugün de devam ettiğini görüyoruz. Buradaki ana belirleyici Fed'in faiz artışında acele etmeyeceği şeklinde yorumlanan ABD enflasyon verileri oldu. 2.10 seviyesi önemli bir psikolojik sınır. Bu seviyenin altından ciddi bir döviz talebi gelebileceğini bu nedenle yeni bir gelişme olmadan 2.10'un altına kalıcı bir düşüş olmayacağını düşünüyorum " dedi.

Dolar/TL güne 2.1035 seviyesinden başlarken sepet bazında TL ise 2.4691/2.4716 seviyesindeydi. Dolar/TL en son 12 Haziran'da sepet bazında TL ise 11 Haziran'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

ABD'de yıllık enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1'e sert yükselmişti. Haziran'da da enflasyon yıllık bazda aynı düzeyde kaldı.

Dolar/TL geçen hafta jeopolitik endişelerle en son 25 Haziran'da gördüğü 2.1430'a kadar yükselmiş ardından olumsuz haber akışının devam etmemesi nedeniyle piyasalarda toparlanma görülmüştü.

Bankacılar bu hafta en önemli iç gündem maddesi olarak Perşembe günü açıklanacak olan yılın üçüncü enflasyon raporunu takip edecek. Bunun dışında Cuma günü açıklanacak ve Irak'a olan ihracatta gerçekleşen sert düşüşü teyit edecek Haziran ayı dış ticaret verileri de yakından izlenecek.