Dolar 5 ayın zirvesinde, altın 2 ayın dibinde!

Dolar/TL, Fed'in erken faiz artışını değerlendirebileceğini gösteren tutanaklarla 5 ayın zirvesini gördü. Altın ise faiz artırımının beklenenden önce başlayabileceğinin sinyallerinin verilmesinin ardından son iki ayın en düşük seviyesine geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) istihdam piyasasındaki beklenenden daha güçlü toparlanmanın, faiz oranlarının düşünülenden daha erken yükseltilmesine yol açabileceğinin işaretini vermesinin ardından dolar/TL 2.1880'e kadar yükselerek en son 28 Mart'ta gördüğü seviyelere yükseldi. Altının ons fiyatı ise son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.276,55 dolara geriledi. 

Kur yerel seçimler öncesinde 28 Mart'ta 2.1880 seviyesinden işlem görmüş, daha sonra yönünü aşağı çevirerek 2.08'li seviyelere geriledikten sonra dalgalı bir seyir izlemişti.

Tutanaklarda Fed yetkililerinin istihdam piyasasının beklenenden daha hızlı bir iyileşme kaydettiği konusunda "genel olarak hemfikir" olduklarının altı çizildi. Ancak Fed'in 29-30 Temmuz'daki para politikası kurulu toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre, Fed üyelerinin çoğu faizlerin yükseltilmesi gereken zaman konusundaki fikirlerini değiştirmeden önce daha fazla kanıt görmek de istiyor.

Fed tutanaklarında, "Çoğu üyenin faizlerin yükseltileceği zaman konusunda fikirlerinde oluşabilecek bir değişiklik, ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyondaki gidişata dair gelecek bilgilere bağlı olacaktır" denildi.     

Dolar, 11 ay önceki gücüne geri döndü!

Fed, dolara doping oldu. Fed tutanaklarında istihdam piyasasında toparlanmanın, faizlerin düşünülenden daha erken yükseltilmesine yol açabileceğinin işareti verildi. Parite 1.33 psikolojik sınırının altına indi.

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 29-30 Temmuz tarihlerinde yaptığı toplantının tutanakları, faiz artırımı konusunda ABD Merkez Bankası (Fed) içinde tartışmaların önümüzdeki aylarda daha da ısınacağını ortaya koydu. Tutanaklara göre Fed istihdamdaki güçlü toparlanmaya bağlı olarak daha erken faiz artırımını değerlendiriyor. Faiz artışı beklentisi dünyada doları son 11 ayın en yüksek seviyesine taşıdı.

Altın 2 ayın en düşüğünde

Jeopolitik risklerin azalması ile hafta başında 1.300 dolar sınırına gerileyen altının ons fiyatı ise dün akşam açıklanan tutanaklarda Fed'in faiz artırımına beklenenden önce başlayabileceği işaretlerinin alınmasının ardından doların değer kazanması ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesiyle, değer kaybetmeye başladı.  

Güne 1.291,70 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı bu seviyeden gelen satışların etkisiyle iki ayın en düşük seviyesi olan 1.276,55 dolara geriledi. Altının ons fiyatı en son 19 Haziran'da 1.275,60 doları görmüştü. 

Analistler, bu sabah Hindistan'da altın ithalatının 5 yılın en düşük seviyesine gerileyebileceği haberleri ve Çin'de açıklanan HSBC/Markit imalat PMI endeksinin üç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin altın fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdığını belirterek, bugüne kadar jeopolitik risklerden destek bulan altının ABD ekonomisine ilişkin verilerin iyi gelmeye devam etmesi durumunda aşağı yönlü seyrini devam ettirebileceğini kaydediyor. 

Teknik olarak altının ons fiyatının 1.275 dolar desteğini test ettiğini dile getiren analistler, bu seviyenin kırılması durumunda 1.266 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini, yukarı yönlü hareketlerde ise 1.278 doların direnç konumuna gelebileceğini ifade ediyor.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir