Döviz çıkışı hızlandı, bir haftada 454 milyon dolar gitti

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yabancı yatırımcıların hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi yatırımlarının tutarında geçen hafta içinde 454 milyon dolarlık hızlı bir azalma oldu. Bir haftada böylesine hızlı bir çıkış yaşanacağı doğrusu hiç hesapta yoktu. 

Yabancı yatırımcılar, 10-17 Haziran haftasında 189 milyon dolarlık hisse senedi ve 265 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattılar. Bu rakamların net satışı gösterdiğini bir kez daha belirtelim.

10-17 Haziran haftasındaki bu satışla birlikte haziran ayındaki çıkışın toplamı da 603 milyon dolar oldu. Yabancı yatırımcılar haziran ayında 227 milyon dolarlık hisse senedi, 376 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdiler. 

Yabancılar, yılbaşından 17 Haziran'a kadar olan dönemde, mayıs ve hazirandaki satışa rağmen hala net alış yapmış durumdalar. Ama kabul etmek gerekir ki net alım tutarı giderek azalıyor. Yabancı yatırımcılar yılın ilk beş buçuk aylık döneminde 670 milyon dolarlık hisse senedi ve 2.2 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi olmak üzere 2.8 milyar dolarlık alım yaptılar.

Bir buçuk ayda 1.1 milyar gitti

Yabancı yatırımcıların satışı son iki ayda yoğunlaştı. Mayıs ayında 531 milyon dolarlık net satış gerçekleştirilmişti, bu ayın 17'sine kadar olan dönemdeki satış da 603 milyon doları buldu. 

Böylece yabancı yatırımcılar son bir buçuk ayda 1.1 milyar doları aşkın net satış yapmış oldular.

Yabancıların Türkiye'ye bakışındaki ilk algı bozulması 4 Mayıs operasyonuyla başladı. Bu operasyon, özellikle hisse senedi piyasasını etkiledi. Yabancılar mayısta net 782 milyon dolarlık hisse senedi sattılar.

Devlet iç borçlanma senedinde ise Merkez Bankası'nın faizi düşürecek olmasına dayalı daha çok kar elde etme beklentisi vardı. Hep vurguladık, bir kez daha değinelim; faizin düşürülmesi elinde kağıt bulunanların lehine bir durum yaratıyordu ve bunu göz önünde bulunduranlar, Merkez Bankası faiz indirmeden iç borçlanma senedi almayı tercih ediyorlardı. Bu beklenti bir dönem etkisini gösterdi, faiz toplantıları öncesinde yabancılar yoğun biçimde alım yaptı. 

Ancak geçen hafta, Merkez Bankası'nın yine faiz indireceği büyük ölçüde belli olduğu halde yabancılar kağıt almaya yönelmedi. Bunda İngiltere'de AB için dün gerçekleştirilen oylama öncesi yaşanan tedirginliğin etkili olduğu da belirtiliyor.

Kur kaygısı ağır basarsa...

Yabancı yatırımcının döviz getirerek Türkiye'de devlet iç borçlanma senedinden para kazanabilmesi, Türk parasının getirilen döviz karşısındaki değer değişimine kuşkusuz ki çok bağlı. İşte tüm kaygılar da sanki önümüzdeki dönemde TL'nin bugünlerde pek üstünde durulmayan olası değer kaybından kaynaklanıyor gibi.

Konu belli; konu turizm ve turizmdeki sorunlar yüzünden daralacak döviz arzı. Bu yüzden yaşanabilecek kur artışı öyle anlaşılıyor ki bir tedirginlik yaratıyor. Her ne kadar FED'in faiz artırımında çok ılımlı gideceği anlaşılmış olsa da Türk Lirası'nın değerinde döviz arzının azalmasına dayalı olarak hızlı dalgalanmalar yaşanmasından endişe edildiği gözleniyor. 

İşte bu durum yabancıyı tedirgin eden etkenlerin başında geliyor. Türkiye'de yüzde 10 faiz kazanmak, dolar örneğin yüzde 10'dan fazla değer kazandığı takdirde hiçbir anlam ifade etmeyeceği için ve dolarda da artış olasılığı güçlü görüldüğü için şimdilik kamu menkul kıymetlerinden biraz uzak durma niyeti gözleniyor.

Ama kesin bir yargıda bulunabilmek için önümüzdeki haftaları da gözlemek gerektiği ortada. Haftalık bir dalga mıydı gördüğümüz, yoksa belirgin bir eğilim mi başlıyor, yakında ortaya çıkar.  

catsbbbbddfddffd.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar