Dövizzedeler umudunu yasal düzenlemeye bağladı

3 Şubat'ta bankalarla görüşen ancak uzlaşma sağlayamayan dövizzedelerin umudu torba yasada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP 

İZMİR - Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli kredi çeken ve kur değişikliği nedeniyle mağdur olanların çözüm arayışı sürüyor. Mağduriyetlerini TBMM Dilekçe Komisyonu’na taşıyan mağdurların temsilcileri, son olarak 3 Şubat 2014 tarihinde Hazine Müsteşarlığı’nda Merkez Bankası, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği ile Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli olarak konut kredisi kullandıran banka temsilcileriyle bir araya gelerek, 100 bin TL’nin TL, CHF, JPY para birimleri üzerinden kredi maliyetlerini de içeren örnek bir teklif de sundu. Banka temsilcileriyle uzlaşma sağlayamayan mağdurlar, şimdi umutlarını yasal düzenlemeye bağladılar. 

Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği (DÖVDER) Başkanı Hasan Ergen, dövizzedelerin torba yasaya dahil edilerek bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediklerini söyledi. Devletin çözüm sürecini hızlandırmasını beklediklerini vurgulayan Ergen, döviz mağdurları olarak çözüme yaklaşmak adına örnek bir teklif de sunduklarını hatırlattı. Hazine Müsteşarlığı’nda düzenlenen toplantıda bankaların uzlaşmaya yanaşmadığını ifade eden 

Ergen, TBMM Dilekçe Komisyonu’nun bankalarla uzlaşma sağlanamadığı için kanuni düzenleme yapılması için Başbakanlığa rapor vereceğini bildirdi. 

Ergen, bankalara sundukları teklif hakkında şunları söyledi: “100 bin TL için bir tablo yaptık. O günkü kullanılan bütün Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile ilgili sözleşmeler iptal edilerek o günkü şartlarda Türk Lirası kredi çeken vatandaşlarla eşit hale getirilecek. Yani o günkü yüksek faiz ise yüksek faizden bankaya ödemesini yapacak, düştüğünde de örnek yapılandırmayla düşen faizden de yararlanarak ortalama faiz hesabıyla ödemesini yapacak. Geçmişteki TL kredisi çekenlere de dokunmayacak, bankalara da fazla faiz vermiş olacağız. Merkez Bankası da faizin ana parayı geçemeyeceği önerisini getiriyor.” 

Mağdur sayısının 30 bin olduğunun tahmin edildiğini hatırlatan Ergen, mağdurların sesini duyurmak amacıyla 2011 Kasım’ında DÖVDER’i kurduklarını, üye sayısının şu anda 600’e ulaştığını ve hızla arttığını bildirdi. 

Bir yıl içinde devlet yasaklamıştı 

2007-2008 yıllarında konut kredisi çekmek için bankalara başvuran tüketicilerin banka memurları tarafından döviz kredilerine yönlendirildiğini belirten Ergen, “Bu aşamada dünyada çıkan ve Türkiye ile alakası olmayan bir krizden dolayı bu mağduriyet hat safh aya geldi. TBMM e-dilekçe sistemine mağduriyetimizi açıkça ifade ederek başvurduk. Geçen yıl 7 Kasım’da mağdur temsilcilerinin de davet edildiği Dilekçe Komisyonu’nda bu konu görüşüldü. Mağduriyetimizin devlet tarafından da kabul görülmesiyle konunun, Başbakanlık Komisyonu’na devrolması, bankalarla mağdurlar arası uzlaşma sağlanması ya da sağlanamıyorsa devlet eliyle kanun çıkarılması gerektiği ifade edildi. Uzlaşma sağlanamadığı için de çözümü torba yasadan bekliyoruz” dedi. 

Mağduriyetin boyutlarının ürkütücü olarak niteleyen Ergen, “Eşini, işini kaybedenler, intiharın eşiğine gelenler oldu. Bizler sıradan döviz mağduru değiliz, Japon Yeni ve İsviçre Frangı mağduruyuz. Birçok mağdur açtığı bireysel davaları yerel mahkemelerde kazandı ama bu kararlar Yargıtay tarafından bozuldu. Hukuk yolları tıkandı. Yasal düzenlemeden başka çare kalmadı” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir