Dr. Behçet Uz ve Aziz Kocaoğlu’ndan İzmir’e fuar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İzmir’de Türkiye’nin en büyük Fuar kompleksi’nde dün “Marble-Uluslararası doğaltaş ve teknolojileri fuarı” 27 ülkeden 373’ü yabancı 1562 firmanın katılmasıyla , CHP lideri Kemal Kılıçtaroğlu’nun da katılımıyla açıldı. Böylece, Dr. Behçet Uz’un belediye başkanlığı döneminde 1937 yılında, İzmir’in yangın alanının temizlenip ağaçlandırılmasıyla 360 bin metrekarelik Kültür Park’ta 48 yabancı firmanın katılımıyla gerçekleşen İzmir Enternasyonal Fuarı, 2015 yılında yeni alanında yenilenirken ilk fuarını gerçekleştirdi.

Bu  durum İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’un temelini yangın yerini park haline getirerek Kültür parkta başlattığı Uluslararası Fuarcılık geleneğinin 78 yıl sonra İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından, 337 bin metrekarelik yeni fuar alanında sürdürdüğünü gösteriyor. Yeni fuarın dün açılan ilk bölümü de eskisi gibi, belediyenin öz sermayesiyle 400 milyonluk yatırımla hayata geçti. 

İki yıl önce temeli atılan fuar alanı 4 kapalı, bir açık sergi alanıyla, 545 ağacın,9 bin 478 bitkinin dikildiği, 4 bin 700 metrekare hazır çim serilmesiyle ilk etabı tamamlanarak dün düzenlenen ilk  fuarla kapılarını açtı. Bu Marble fuarında 15 bin ton işlenmiş ve ham doğaltaş 284 blok sergileniyor. Zaman içerisinde yeni fuar alanına ek bloklar, otel, kongre merkezi yatırımları gerçekleştirilecek. Ve böylece yatırım toplamı 1 milyar liraya yükselecek.

İzmir’in fuar tarihine baktığımızda daha Cumhuriyet kurulmadan İzmir İktisat Kongresiyle eş zamanlı olarak Gazi Mustafa Kemal’in isteğiyle 1923 yılında Osmanlı Bankası’nın deposu Hanparsuyum Handa açılan Ticari Ürünler Sergisiyle karşılaşıyoruz. 

Sonraki yıllarda İzmir Panayırı adını alan sergi, ilk kez 1928 yılında 155’1 yabancı 515 firmanın katılmasıyla uluslararası nitelik kazanıyor. Uluslararası olma özelliği ismine 1934 yılında Dr. Behçet Uz’un belediye başkanlığı döneminde Arsı Ulusal İzmir Panayırı olarak  giriyor.

1933 yılında Moskova Fuarını gezen ve etkilenerek krokisini kağıda çizerek Behçek Uz’a getiren Yeni Asır spor muhabiri Suat Yurtkoru, yangın yerinin Kültürparka dönüştürülmesi sırasında burada fuar alanı oluşturulması fikrine yol açıyor. Kültürpark ağaçlandırılıp 5 kapısıyla açılırken dönemin ünlü mimarları Necmettin Emre ve Vedat Er’e sergiler için pavyon binaları yaptırılıyor.

1937 yılında açılan ilk fuarda Mısır, Yunanistan ve Sovyetlerden 48 yabancı firma bu pavyonlarda ürünlerini sergilemeye gelirken, ülkemizden 45 yerli firma ve 32 vilayette ürünleriyle Uluslararası İzmir Fuarına katılıp, 14 pavyonda ürünlerini 21 gün sergiliyorlar.

İkinci Dünya savaşı döneminin bazı yılları hariç geçen yıla kadar Kültür Park’ta devam eden İzmir Fuarı artık yeni fuar alanında hizmet vermeyi sürdürecek. Böylece, İzmir’in iki belediye başkanı 1930’larda 10 yıl görev yapan Dr. Behçet Uz ve bugünün belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de uluslararası fuar geleneğini başlatıp sürdürmüş olacaklar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar