Bu şehir rekabette dünya 7’ncisi

Dünya Bankası uzmanları, dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi seçilen Gaziantep’te incelemelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gaziantep Üniversitesi’nden (GAÜN) yapılan açıklamaya göre, Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında, ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir kent olarak değerlendirilen Gaziantep’te inceleme başlatıldı. Bu amaçla 6 Eylül’e kadar sürecek çalışma için kente gelen Dünya Bankası uzmanları Joe Kulenovic, Austin Kilroy ve Dünya Bankası Ankara Ofisi’nde görevli Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Can Selçuki, Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Teknoloji Transfer Ofisi yetkilileriyle bir araya geldi. Gelişmekte olan dünya kentlerine model gösterilen Gaziantep’in öyküsünü dinleyen uzmanlar, üniversite-sanayi işbirliği ve şehrin yükselişinde üniversitenin katkısını araştırdı. 

Üniversite-sanayi işbirliği anlatıldı 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Coşkun, Dünya Bankası’nın, ekonomik açıdan başarılı şehirleri mercek altına aldığını, bu kategoride belirlenen 7 şehirden birinin de Gaziantep olduğunu hatırlattı. 

Toplantıda, uzmanlara Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları, halkın yapısı, göç ve tarihsel arka plan gibi birçok konuda bilgi verdiklerini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti: “Üniversitenin halkla bütünleşmesini, son yıllardaki üniversite-halk ve üniversite- sanayi işbirliğinde varılan başarılı noktaları ele aldık. Üniversitenin bölgeye kattığı katma değeri ve kalkınmaya desteğini konuştuk. Bu konudaki deneyimlerimizi sunduk. Bunun dışında kent konseyi başkanı sıfatıyla yapılan faaliyetler konusunda paylaşımlarda bulunduk. Gaziantep’in başarı öyküsünün altındaki nedenleri inceleyip, başka illere örnek olacak rapor hazırlamaya çalışan Dünya Bankası yetkilileri, görüşmeden oldukça memnun ayrıldı.”

'Türkiye’nin 2 katı büyüyerek dikkati çektik'

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu: Gaziantep’in en rekabetçi 7 kentten biri olduğunun açıklanması önemlidir. Ancak bizleri şaşırtmayan bir araştırma sonucu değil. Son 20 yılımıza baktığımızda Gaziantep Türkiye’nin hep iki katı büyüyen, dünyada dikkatleri üzerine çeken bir kent oldu. Bunun nedenine gelecek olursak, Gaziantepli firmalar teknolojiyi çok iyi takip ediyor. Ar-Ge, verimlilik çalışmaları kentimizde çok iyi. Gaziantep’in her alanda başarısını geleceğe de taşıyacağına inancımız tamdır.

‘Orta gelir barajı aşılmalı'

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık: Bizler Gaziantep’in bir dünya kenti olduğunu hep platformda söylüyorduk. Ayrıca dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında olduğunu da paylaşıyorduk. Dünya Bankası’nın ‘Dünyanın en rekabetçi 7 kenti’ araştırmasında Gaziantep’in yer alması bizim söylediklerimizin resmi olarak teyit edilmesidir. Gaziantep’in yazdığı gerçek bir başarı hikayesidir. Bu hikayeyi de yazmaya devam edecektir. Bizler il yönetimi olarak Gaziantep’in gücüne güç katacak çalışmalara focuslanmış durumdayız. Şu sıralar üzerinde en fazla durduğumuz konu Gaziantep’in ‘orta gelir’ barajını aşması. Bunun için teknolojiye yönelik, katma değerli, kalite odaklı üretimler konusunda ticaret odası olarak projeler yürütüyoruz. gelir ı. nelik, usunda arak ü-

Bu konularda ilginizi çekebilir