Dünya Bankası raporu dünyayı ve bizi nasıl değerlendiriyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünya Bankası’nın Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, 2015 ve 2016 yılları için global büyüme tahminini aşağı yönde revize etti. 2015 büyümesini yüzde 3.4’ten 3’e, 2016 büyümesini yüzde 3.5’tan yüzde 3.3’e revize ederken, bizimde içinde yer aldığımız gelişmekte olan ülkeler için 2015 tahminini de yüzde 5.4’ten yüzde 4.8’e indirdi. Buna karşın daha önce bizim 2014 büyüme tahminimizi yüzde 3.1 olarak açıklamışken, bunu  yüzde 3.5 olarak yukarı doğru revize etti. Gelecek iki yılda global büyümeyi aşağıya doğru revize ederken, bizimle ilgili tahminlerini de 2015 için yüzde 3.5, 2016 için yüzde 3.7 ve 2017 için yüzde 3.9 olarak tahmin ederek değişikliğe uğratmadı. 

Raporda Amerika’nın bu yıl büyüme tahmini yüzde 3’ten yüzde 3.2’ye yükseltirken, Euro bölgesi büyümesini yüzde 1.8’den yüzde 1.1’e, Çin büyüme tahminini yüzde 7.5’tan, yüzde 7.1’e indirdi. Rusya için daha önce binde 7 daralma tahminini yüzde 2.9 daralmaya yükseltti.

Raporda 2015  yılında  petrolün varil fiyatının 46-65 dolar arasında olacağı tahmini yapılıyor. Genel olarak düşük seyredeceği tahmini yapılan  petrol fiyatının  yıl sonuna doğru çok hafif yükseliş gösterebileceği beklentisi ortaya konuluyor. Raporda, düşük petrol fiyatının Türkiye için faydalı sonuç vereceği, cari açığını azaltacağı, mali yapısı sağlam ülkelerden biri olacağı belirtiliyor. Türkiye’de enflasyonun düşeceği tahminine de yer veriliyor. 

Dünya Bankası Baş ekonomisti Franziska Ohnsorge, AA’ya yaptığı değerlendirmede, “Türkiye petrol fiyatlarındaki düşüşten faydalanmasını beklediğimiz ülkelerden biri. Petrol fiyatları tahminimizi yaklaşık yüzde 30 oranında aşağı yönlü revize ettik. Türkiye net enerji ithalatçısı ülkeler arasında yer alıyor, cari açığının iyileşmesini bekliyoruz. Ayrıca, bu durum Merkez Bankası’nın enflasyonu azaltmasına, parasal politikaları uygulamasına yardımcı olacağı düşüncesindeyim. Büyümenin büyük kısmı güven artışından kaynaklanır. Güvenin artmasını, tüketimin büyümesinin ise dirençli olmasını bekliyoruz” görüşünü ortaya koydu.

Dünya Bankası’nın Küresel Ekonomik Görünüm raporu dünya için pek iç açıcı bir tablo ortaya koymazken, bizim için daha olumlu değerlendirmelere yer veriyor. Bankanın Baş ekonomisti Ohnsorge ise Türkiye açısından “Moral verici” değerlendirmeler yapıyor. 

Dünya Bankası raporunda global büyümenin aşağı doğru revize edilmesi ile emtia fiyatlarındaki düşüş sürmeye devam etti. Bakır fiyatları son 5.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatındaki gerileme de sürdü. Emtia fiyatlarındaki gerileme risk alma iştahını azalttığı için global tahvillere yönelme arttı, tahvillerin faizleri düşerken, fiyatları yükseldi.

Bu tablo, artık iş dünyamızın eli taşın altında olan temsilcilerinin dünyadaki raporları yakından incelemeleri gerektiğini, gelişmeleri günlük olarak sürekli  izlemelerinin zorunluğunu ortaya çıkarıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar