Robot giysi umut ışığı oldu

Bergmannsheil Üniversite Kliniği'nde deneme çalışmaları süren ve bilimkurgu filmlerini anımsatan özel bir giysi, omurilik felçlilerine birçok hareketi yeniden öğrenme imkânı sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BONN- Deutsche Welle'de yer alan bir haber, Japon bilim insanı Prof. Dr. Yoşiyuki Sankai'nin geliştirdiği ve  Bergmannsheil Üniversite Kliniği'nde deneme çalışmaları süren özel bir giysi, omurilik felçlilerine birçok hareketi yeniden öğrenme imkânı sunacağı açıklandı.

Sankai,geliştirdiği hareket yardımcısı bu fütürist teknolojinin adını  “hibrit yardımcı uzuv” olarak belirledi.Bu özel robot giysi Japonya'da hâlihazırda 160 klinik, rehabilitasyon merkezi ve huzur evinde kullanılıyor. Prof. Dr. Thomas Schildhauer ve ekibi Bochum'daki Bergmannsheil Üniversite Kliniği'nde aylardır devam eden çalışmaların ardından giysiyi Avrupa vücut ortalamasına uygun hale getirdi. Proje, 2,3 milyon euro tutarındaki 24 robot giysiyi kullanıma sunan Japon Ekonomi Bakanlığı'na bağlı bir organizasyonun teşvikiyle hayata geçirilebildi.

Philipp von Glyczinski Bergmannsheil Üniversite Kliniği’nin Neurorobotik Hareket Eğitimi Merkezi'ndeki projede yer alan hastalardan biri. Von Glyczinski 35 yaşında geçirdiği bir kaza sonrası omurilik felci olmuş. Ancak yeni teknoloji sayesinde yürümeyi yeniden öğreniyor. Von Glyczinski "Buna seyirci olmak, kendini yürürken görmek muazzam. Çünkü yürütülmüyorsunuz, aktif olarak iletileri kullanıyor, kendiniz yürüyorsunuz. Daha önce hiç fark etmediğiniz şeyleri fark ediyorsunuz. Hareket insana inanılmaz derecede iyi geliyor" diyor.
 
Robot giysinin sağlam dış iskeleti hastanın kalça ve bacak bölümüne egzersizler sırasında destek sağlıyor. Bu özel giysi, sinir sisteminden gelen iletileri deri üzerinden hisseden sensörlerle donatılmış. Giysi bu iletileri entegre edilmiş küçük motorlar yardımıyla hastanın kendi başına yapamadığı hareketlere dönüştürüyor.
 
Var olan sinyalleri güçlendiriyor
 
Prof. Dr. Thomas Schildhauer giysinin çalışma prensibini "Beyin normalde sinirler yoluyla elektrik sinyali olarak kaslara ulaşan bir sinyal gönderiyor. Tam kesi olmayan omurilik yaralanmalarında, kaslarda halen küçük iletilere rastlanabiliyor. Bunları deri üzerinden ölçmek ve kaydetmek mümkün... Ve robotik giysi bu kaydedilen sinyali güçlendirip dış iskeletin motorlarını tek tek hareket ettiriyor" sözleriyle açıklıyor.
 
Bu yeni giysi sadece omurilik felçlilerine değil, kas ve sinir hastalarına, felç geçirenlere ve Parkinson hastalarına da umut ışığı sunuyor. Hastalar robot giysi sayesinde gördükleri bu özel terapiyle yeniden uzuvlarını hareket ettirebilmeye başlıyor. Schildhauer robot giysinin aslında var olan hareket kabiliyetini hastaya geri kazandırdığını ve bu kabiliyeti geliştirdiğini belirtiyor. Bu özel terapi beynin gönderdiği sinyalleri uzuvlara nasıl ulaştırabileceğini yeniden kavramasına yardımcı oluyor. Prof. Dr. Schildhauer mucize sözü veremeyeceklerini söylese de bazı hastalar beş aylık bir eğitimin ardından yürüteçle yürümeye başladı.
 
Omurilik felçlisi Philipp von Glyczinski'nin hedefi de işte bu. Von Glyczinski "İnsanın beklentilerini arttırıyor elbette. Ancak bu beklentiler altı ay sonra koşacağım ya da arkadaşlarla dağlara tırmanacağım cinsinden değil. Umut ettiğiniz bundan çok daha küçük adımları atabilmek" şeklinde konuşuyor.
 
Ancak bu son model teknolojiyle tedavi görmek oldukça pahalı. Almanya'da bu teknolojiyle bir ila iki saat boyunca yapılan terapinin ücreti 500 euro.