Dünya iklim değişikliğiyle mücadele için yürüdü

New York'ta yarın başlayacak İklim Değişikliği Zirvesi öncesi dünya genelinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlere yüz binlerce kişi katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK -  Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi öncesinde, ABD'nin New York kentinde yapılan ve son yılların en büyük çevre etkinliği olarak gösterilen, ''Halkın İklim Yürüyüşü''nde, ''İklim değişikliği'' konusunda acil eylem çağrısında bulunuldu. 

İklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen, ''Halkın İklim Yürüyüşü''ne,  BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, New York Belediye Başkanı Bill DeBlasio ile BM Barış Elçisi sinema oyuncusu Leonardo DiCaprio, Ed Norton,  Evangeline Lilly ve Sting gibi sanatçılar ve bazı ABD'li siyasilerin de aralarında bulunduğu 100 bine yakın kişi katıldı. 

Central Park'ın güneybatısında 6'ıncı Cadde'de başlayan ve yaklaşık 3,5 kilometrelik parkurda gerçekleşen yürüyüş 11'inci Cadde'de son buldu. 

Sandy Kasırgası'nda büyük zarara uğrayan New Yorkluların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte ABD genelinden eğitim, sağlık, temizlik, ulaşım ve gıda gibi birçok sektörde örgütlü sendikaların temsilcileriyle değişik ülkelerden çevre hareketi mensupları da yer aldı. Katılımcılar, iklim değişikliği konusunda acil eylem çağrısında bulundu. Yürüyüşte, ''Temiz enerji'', ''B planeti yok'', ''İş, adalet, ''Ormanlar satılık değil'' sloganları atıldı. 

New York Belediye Başkanı DeBlasio, yürüyüşle ilgili açıklamasında, ''Zirveler, bazen büyük bir değişimin kıvılıcımı oluyor. Yürüyüşler, protestolar da bazen büyük bir değişimin kıvılcımı oluyo'' dedi. DeBlasio, ''Bizim görevimiz bunu belirleyici bir an ve bir dönüm noktası olarak kabul etmek. Bugün ben gördüğümü yeni bir tarihin başlangıcı olduğunu hissettim'' ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir