Çerkes Ethem'i yeğeni anlatırsa...

Güner Kuban kitabını anlatırken "Resmi tarihin ezberlerini bozmak ve yakın tarihimizdeki kara delikleri aydınlatmak istedim. Ailemin yaşadığı haksızlıkları ve acıları anlatmak benim yaşam misyonumdur. Ne babam, ne amcam vatan hainiydi" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

81 yaşındaki mimar Güner Kuban Mona Kitap'tan çıkan "Bir Vatan Aşkına"da Çerkes Ethem'i anlatıyor. Çerkes Ethem'in hayatta kalan son akrabalarından biri olan öz yeğeni Güner Kuban, "Kendim için inşa edebildiğim ilk ve son evim," dediği Bodrum Yalıkavak'taki mekânında iki yıl çalışarak Çerkes Ethem'in romanını yazdı.

Kitapta Kuban şu sorulara yanıt arıyor:

"Yıllarca ders kitaplarında bir hain olarak öğretilen Çerkes Ethem aslında kimdi? Atatürk'ün en güvendiği komutanlardan biri, Ege'yi düşman çetelerinden temizleyen bir kahraman neden vatan haini ilan edilmiş, ailesi sürgüne gönderilmiş ve Ürdün'de tek başına ölmüştü!

Çerkes Ethem'in abisi Reşit Bey ve İstanbul'un güzel kızlarından Seher Hanım'ın, dillere destan aşkı Yıldız bahçelerinde nasıl başlamış ve sürgün, savaş, ayrılık dinlemeden nasıl devam etmişti?

Seher hanım, yeni doğmuş kızı Güner'i Yunanistan'da neden rahibelere teslim etmek zorunda kalmıştı?"

İşgal yıllarından detaylar

Pshisov ailesinin İstanbul Yıldız'daki saraya komşu Pembe Köşk'ünden, işgal yıllarındaki İstanbul ve Anadolu'dan detaylar aktaran eser, İsmet İnönü ve Mustafa Kemal Atatürk arasında olduğu öne sürülen politik çekişmelere de yer veriyor.

Güner Kuban kitabını anlatırken "Resmi tarihin ezberlerini bozmak ve yakın tarihimizdeki kara delikleri aydınlatmak istedim.

Ailemin yaşadığı haksızlıkları ve acıları anlatmak benim yaşam misyonumdur. Ne babam, ne amcam vatan hainiydi. Vatanları için canlarını bile vermeye hazırdılar, ama politik oyunların kurbanı oldular," diyor. Bu arada Güner Kuban romanını ilkbahar aylarında bitirdikten sonra, Ankara'dan onu çok duygulandıran bir haber geldi; TBMM 30 Mayıs 2016 tarihli resmi kararıyla Çerkes Ethem'in bir hain olduğuna dair bir kararın asla çıkmamış olduğunu açıkladı!

Bir Vatan Aşkına - Çerkes Ethem ve Ailesinin Gerçek Öyküsü, Güner Kuban, Mona Kitap, 495 s.