Dünyaya açılan pencere

Gün geçmiyor edebiyatçılarımızın uluslararası yeni başarılarına tanık oluyoruz. İşte onlardan üçü: Ayşe Kulin, Özkan Mert ve Çiler İlhan uluslararası kulvarlarda…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ayşe kulin, italya'da finale kaldı

Ayşe Kulin, İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da finale kalan 5 yazar arasına girmeyi başardı. 

Kulin'in İtalya'da L'Ultimo Treno Per Istanbul (Istanbul'a Son Tren) adıyla Newton Compton yayınevi tarafından yayınlanan romanı Nefes Nefese, ödülün dün açıklanan en iyi yabancı roman kısa listesinde yer aldı. 

24 Haziran'da Roma'da yapılacak bir törenle verilecek olan ödüle Kulin ile beraber ABD'den Roger Hobbs, Fransa'dan Charles Juliet, İngiltere'den Matt Haig ve İsrail'den Lavie Tidhar aday oldu. 

                       4-382.jpg

Ayşe Kulin'in Nefes Nefese adlı romanı bugüne kadar İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Çince ve Felemenkçe dahil olmak üzere 34 ülkede yayınlandı, sadece ABD'de 200 binin üstünde sattı. 

Kulin 24 Haziran'daki ödül gecesinde ödül komitesinin davetlisi olarak Roma'da bulunacak ve çeşitli söyleşiler verecek.

 

naji naaman ödülü özkan mert'in

Dünyanın önemli edebiyat ödüllerinden biri olarak kabul edilen Naji Naaman Uluslararası Edebiyat Ödülü bu yıl Özkan Mert'e verildi. Ödül, dünyanın değişik dillerinde yazılan insani değerleri geliştiren, estetik ve içerik olarak en özgün ve özgür yapıtların yazarlarına veriliyor. Özkan Mert bu ödülü alan ilk Türk şairi.

 

 

 

çiler ilhan, bretanya'daydı

Çiler İlhan, dünyanın en prestijli edebiyat festivallerinden biri olan Fransa'nın Bretanya bölgesinde düzenlenen Étonnants Voyageurs'e davet edildi. Festival bu yıl 27. kez, 14-16 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlendi. Her sene tarihi Saint-Malo kasabasında dünyanın dört bir yanından yazarlara ev sahipliği yapan Étonnants Voyageurs bu yıl da Tarık Ali'den Jean-Claude Carrière'ye 41 ülkeden 250'nin üstünde yazar ve sanatçıyı söyleşi, sergi ve belgesellerle dolu bir programda ağırladı. Bu yılın dikkat çeken temaları ise "Avrupa Fikri", "Almanya, Bilinmeyen", "Fransa, Nedir" ve "Türkiye'nin Yeni Sesi"ydi. 

Çiler İlhan'ın 2011'de Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü kazanan kitabı Sürgün, Nisan 2016'da Galaade Éditions tarafından Fransızca olarak basıldı. Arapça, Hintçe, İtalyanca, İngilizce, Urduca, Fransızca da dahil 13 dilde basılan Sürgün'ün uluslararası edisyonlarının sayısı 2017 sonuna dek 20'yi bulmuş olacak. 
Çiler İlhan bugüne dek Copenhagen Interlit (Danimarka), Festival della Letteratura Mediterranea (İtalya), Euro Stars (İngiltere) ve İTEF (Türkiye) dahil olmak üzere pek çok uluslararası etkinlik ve festivale katıldı. 

Sürgün, Rüya Tacirleri Odası isimli bir öykü kitabı bulunan yazarın ikinci kitabı. 

Aralarında City-Pick Istanbul, Écrivains de Turquie Sur les rives du soleil, İpekli Mendil ve PEN Türkiye ve Norveç ortak projesi Canımı Yakma! kitaplarının olduğu 13 ulusal ve uluslararası antolojide öykü ve yazıları bulunan İlhan'ın üçüncü kitabı yıl sonu okurlarla buluşacak. Bir yandan romanı üstünde çalışan İlhan aynı zamanda aylık bir seyahat dergisinde de editörlük yapıyor.