düşle gerçeğin dokunaklı zıtlığı

Rus edebiyatının usta kalemlerinden Anton Pavloviç Çehov'un modern tiyatronun kilometre taşlarından sayılan Üç Kız Kardeş adlı oyunu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nde yerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

20. yüzyılın başlarında Rusya'da ayrıcalıklı sınıfl arın inişe geçmesiyle yüzleşmeye çalışan aristokrat Prozorov ailesinin öyküsünün anlatıldığı oyun, yazılışından bir yıl sonra 1901'de Moskova Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi. 

Oyunun konusu özetle şöyle: Moskova'da büyümüş üç kız kardeş; Olga, Maşa ve İrina, on bir yıl önce babalarının görevi dolayısıyla küçük bir taşra kasabasına yerleşmiştir. Erkek kardeşleriyle birlikte burada yaşayan bu eğitimli ve şehirli kız kardeşler kendilerini taşradaki hayata hiç de ait hissetmemektedirler. İnce zevklerine ve duyarlıklarına daha uygun bir hayat düşlerini simgeleyen Moskova'ya dönüş umutları, amansızca akıp giden gerçek hayatla dokunaklı bir tezat içindedir. 

anton pavloviç çehov (1860-1904) 

Büyük Rus tiyatro yazarı ve modern öykünün en önemli ustalarından olan Çehov, Rus Gerçekçilik Okulu'nun önde gelen temsilcisidir. Taganrog'da dünyaya geldi. Lisede Yunan ve Latin klasiklerini temel alan bir eğitim gördü. 1879'da Moskova'ya giderek tıp fakültesine yazıldı ve 1884'te doktor oldu. Alacakaranlıkta adlı öykü kitabıyla 1887'de Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin Ödülü'nü kazandı. Yaklaşık bin sözcükten oluşan komik kısa öykü türünü başlı başına bir sanat haline getirdi. Ancak 1888'de yayımlanan Bozkır adlı yapıtıyla komik öykülere sırt çevirmiş oldu. Önemli oyunları arasında Ayı (1888), Evlenme Teklifi (1889), Martı (1896), Üç Kız Kardeş (1900) ve Vişne Bahçesi (1903) sayılabilir. Üç Kız Kardeş daha önce yine İş Bankası Kültür Yayınları'nın Hasan Âli Yücel Klasikler dizisinde yer alan ve Çehov'un altı oyunundan oluşan Büyük Oyunlar adlı kitapta yayımlanmıştı.