İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye

Kitapta, 2. Dünya Savaşı'nda tarafsız kalmasına rağmen savaşın tüm olumsuzluklarını bilfiil yaşayan Türkiye Cumhuriyeti'nde zor yılların toplumsal öyküsü, tabandan irdelenerek kitlelerin yaşam deneyimleri, direnişleri vurgulanarak ele alınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doç. Dr. Murat Metinsoy'un Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndaki zor yıllarına, toplumsal öyküsüne ışık tutan ödüllü eseri İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye – Gündelik Yaşamda Devlet ve Toplum, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tarih severlerle buluştu.

Türkiye'nin demokratikleşmesinin toplumsal alandan geldiğine ilişkin önemli bir tespit yapan eserde demokratikleşmenin, ancak halkın sosyal adaletsizlikler, sömürü ve iktidar baskısı karşısında verdiği tepkiyle zemin kazanabildiği gösteriliyor.

Kitapta, İkinci Dünya Savaşı'nda tarafsız kalmasına rağmen savaşın tüm olumsuzluklarını bilfiil yaşayan Türkiye Cumhuriyeti'nde zor yılların toplumsal öyküsü, tabandan irdelenerek kitlelerin yaşam deneyimleri, serzenişleri, direnişleri vurgulanarak ele alınıyor.

Türkiye'de Tek Parti döneminin sonu olan, siyasi demokrasinin yolunu açan İkinci Dünya Savaşı'nda Tek Parti döneminin toplumsal dengelerinin büyük ölçüde hasar gördüğü aktarılıyor. Milli Korunma Kanunu, Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi, İş Mükellefiyeti gibi uygulamaların toplumsal katmanları iktidara karşı tavır almaya sevk ettiği döneme dair zamanın sıradan insanlarının dertlerini, tasalarını, toplumsal sorunları, adaletsizlikleri ve devletin yanlışlarını anlatan karikatürlere de yer veriliyor.

Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından "Yılın Genç Sosyal Bilimcisi Ödülü" kazanan Metinsoy'un İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin toplumsal durumunu gözler önüne seren söz konusu eseri, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Bankacılık ve Finans Tarihi Yarışması'nda "En İyi Kitap Ödülü"ne layık görülmüş.

Kitabın yazarı Doç. Dr. Murat Metinsoy, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nden yüksek lisans ve doktora derecelerini almış. Boğaziçi Üniversitesi'nde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalışmış, dersler vermiş. Ohio State University'nin doktora bursuyla ABD'de doktora çalışmaları yapmış. 2010-2014 yılları arasında American Research Institute in Turkey, TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi burslarıyla ODTÜ Tarih Bölümü'nde doktora sonrası araştırmaları yürütmüş.

Yazarın otoriter rejimlerde gündelik yaşam, toplumsal hareketler ve direniş, emek tarihi ve sosyal politika, Türkiye'de toplumsal ve siyasi değişim gibi konulardaki çalışmaları International Journal of Middle East Studies, International Journal of Turcologia, Tarih ve Toplum, Toplum ve Bilim, Toplumsal Tarih gibi ulusal ve uluslararası dergilerde ve çeşitli dillerdeki kitaplarda yayınlanıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Gündelik Yaşamda Devlet ve Toplum, Murat Metinsoy, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 584 s.