İthaflar, yansımasıdır ruh hallerinin

Adalet Ağaoğlu'nun eşi Halim Ağaoğlu'na yazdığı tüm kitap ithafları Everest Yayınları'nın yayımladığı "Halim'e İthaflar" adlı kitapta bir araya getirildi…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu Adalet Sümer, Teknik Üniversite mezunu Halim Ağaoğlu ile 15 Aralık 1954'te evlenir. Adalet Hanım, yazdıklarını yayımlanmadan önce sadece Halim Ağaoğlu'na okutur, ilk kitabı çıktığında da onu Halim Ağaoğlu'na ithaf etmek ister. Halim Bey "Kitaba basılmasın da, baskıdan sonra bana elle yazacağın bir ithafla kitabı armağan et" der.

1962'deki bu ilk ithaftan sonra 2016 Nisan'ındaki son ithafa dek tüm ithafl ar, Everest Yayınları'ndan çıkan "Halim'e İthafl ar" adlı kitapta bir araya getirildi. "Her kitabın her baskısından bir adet, ithaflı haliyle bana en güzel armağan oldu. Bu kitaplar şimdi Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi'ndeki Adalet Ağaoğlu Araştırma Odası'nda. İthafl ar da bu kitapta." diyor Halim Ağaoğlu… 

İlk ithafta şöyle diyor Adalet Hanım: "Çalışmalarımda beni hep destekleyen en yakın dostum kocama teşekkür ve sevgilerimle." 

Ömer Erdem ise kitabı anlatırken şu sözcükleri kullanıyor: 

"İthaflar özenle okunduğunda, bir yazarın eserlerine yayılmış yaşam psikolojisi de izlenebiliyor. Bu kitapların verilerinden hareketle, bir bibliyografya ve bir kitap kültürü envanteri de ortaya çıkıyor. Ve bunu Halim Ağaoğlu'na borçluyuz. Her ithaf bir tür yaşam levhası, dilek, teşekkür ve yazıt aynı zamanda. Dünyadan yazıyla geçişin izleri. Erkekle kadın arasında düelloya kadar varan haller, iç çekişler, mutluluk şakımaları ve elbette yer yer parmak sallayışlar. Zaten Halim Bey ‘İlişkimizin o anki durumuna göre yazardı Adalet!' diyor…" 

Halim'e İthaflar, Adalet Ağaoğlu, Everest Yayınları, 232 s.