Kıtanın başkentleri: Paris, Berlin

Türkçe ve İngilizce basılan kitap, Bakışlar, Deneyimler ve Hikâyeler olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VitrA ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, 10. yaşını geride bırakan ortak projesi “VitrA ile Mimari Keşif” kapsamında hazırlanan 4. kitap yayımlandı. “Kıtanın Başkentleri: Paris, Berlin - Metropol ve Mimarlık IV” adını taşıyan kitap; baştan yıkılıp yapılmasıyla önemli bir rol model olan Paris ile koyu ve derin bir mimari modernleşme öyküsüne sahip Berlin’e odaklanıyor.

Türkçe ve İngilizce basılan kitap; Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nın “Dünya Kentleri” dersi kapsamındaki akademik çalışmaların yanı sıra 2012’de Berlin’e, 2013’te Paris’e yapılan mimari keşif gezilerinden elde edilen malzemelerle oluşturuldu. 
Bakışlar, Deneyimler ve Hikâyeler olmak üzere 3 bölümde ele alınan kitapta Murat Belge, Almanya ve Fransa’nın siyasi tarihini sınıfl ar, kurumlar, şahıslar ve ideolojiler üzerinden ele alıyor. Atilla Yücel, modernitenin başkenti Paris’in baş döndürücü hızdaki dönüşümünü ve onun yarattığı melankolik ruh halini aktarıyor. Komet, Paris’e gitmeden sanatçı olunmayan 70’leri, bir sanatçının gözünden anlatırken; Samet Mor, Berlin’de savaş sonrası inşa edilmiş eserler üzerinden anıt ve hakikat kavramına bakıyor. 

Max Welch Guerra, Berlin’in, 19. yüzyıldan 20. yüzyıl sonuna kadar uzanan iddialı ve kırılgan bir vizyonun yerini kısa sürede bir başkasının aldığı modernleşme öyküsünü irdeliyor. Kitaba yazılarıyla katkıda bulunan diğer isimler arasında Bilge Bal, Burcu Kütükçüoğlu, Emre Altürk, Gerhard Fehl, İhsan Bilgin, Levent Yılmaz, Murat Belge, Necmi Zeka, Olaf Bartels, Tansel Korkmaz ve Walter Benjamin yer alıyor. 

vitra ile mimari keşif 

VitrA, geleceğin mimarlarının çağdaş bilgilerle donatılmasına zemin hazırlamak amacıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’na 10 yıldır destek veriyor. Programın zorunlu derslerinden “Dünya Kentleri”nde öğrenciler, mimarlığı metropoller içinde keşfediyor; dünyada gündem oluşturmuş kentleri, modern mimarlık dağarcığına kattıkları değer açısından irdeliyor. Akademik takvim boyunca seçilen şehir ve mimarisiyle ilgili seminerler yapılıyor, yıl sonunda ise VitrA’nın desteğiyle araştırma ve keşif hedefl i bir gezi düzenleniyor. Ders kapsamında derlenen tüm malzemeler; sergi, panel, kitap gibi araçlarla daha geniş kitlelerle paylaşılıyor. Proje kapsamında bugüne kadar Viyana, Şikago, Londra, Amsterdam, Barselona, Hamburg, Berlin, Paris ve Venedik olmak üzere 9 kent ele alındı.