Kitaplı kalın...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aslolan okumak, yani kitap… 25 yıldır bu dergide, 40 yıldır da sektörde kitapların daha çok paylaşılması için uğraşıyorum. Dünya Kitap'a gelen kitapların, kütüphanemdekilerin çoğunu birkaç senede bir bağışlıyorum. Bu anlamdaki bana yansıyan, duyduğum, tanık olduğum her çabaya destek olmaya çalışıyorum. 

Geçtiğimiz günlerde işte tam bu yönde bir e-posta düştü posta kutuma. Kitapla ilgili olduğundan mıdır nedir, yeterince duyulmadı kamuoyunda. Bu nedenle yazımı ona ayırmak istedim. E-postanın başlığı şöyleydi: 

"TEMSA'dan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 10 gezici kütüphane otobüsü." 

Haber şöyle devam ediyordu: 

"9.5 metrelik uzunluğa sahip 10 adet TEMSA MD 9 LE, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katıldığı törenle bakanlık yetkililerine teslim edildi. Düzenlenen törenle 10 adeti TEMSA MD 9 LE gezici kütüphane otobüsü olmak üzere toplam 15 otobüs bakanlık filosunda yerini aldı. Törende konuşma yapan Bakan Nabi Avcı, son yapılan 15 araçlık teslimatla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gezici kütüphane sayısını 46'ya ulaştırdığını söyledi. Bakan Avcı, ‘Filomuza bugün 15 yeni kütüphanemizi dâhil ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bunlarla birlikte gezici kütüphane filosu veya kervanı 46'ya ulaşmış oluyor. 46 gezici kütüphanemiz Anadolu yollarında dağ bayır, köy ve kasabalarımıza, şehirlerimizde engellilerimizin olduğu mahallelere kitapları taşıyacak. Kervana kattığımız bu 15 gezici kütüphanemiz için emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Toplam 46 araçlık kütüphane kervanımızın 39 bin 97 kayıtlı üyesi var ve inşallah en kısa zamanda bunu 100 bine çıkaracağız. Şu anda bütün Anadolu'da ve bu gezici kütüphanelerimizde 105 bin kitabımız var. Bugüne kadar 466 bin okuyucu ile buluştu. Bu otobüslerimizin, gezici kütüphanelerimizin başta çocuklarımız olmak üzere bütün gençlerimize, okuyucularımıza, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum' dedi. 

Yeni gezici kütüphaneler Aydın, Trabzon, Tekirdağ, Isparta, Konya, Çorum, Manisa, Iğdır, Kırşehir, Nevşehir, Burdur, Kütahya, Bursa, Elazığ ve Mardin'de kitap sevdalılarına hizmet verecek. 

Otobüsler dışa açılabilir pnomatik kapıya sahip. MD 9 LE iç ortamında da özel imkânlar sunuldu. Araç içinde katlanabilir büyük LCD ekran, görevli için masa ve sandalye, görevli yan kısmında yazıcı tarayıcı ve karşı kısmında mini buzdolabı, kitapların ve dergilerin yerleştirilebileceği raflar, klima havalandırma için kanal ve üfleçler, bilgisayar ve kitap okuma için sabit masa ve sandalyeler, internet erişimi için altyapı, araç içi reklam ilan ve panoları, gelen misafirlerin kitap inceleyebilmesi için oturabilecekleri kayar / kızak mekanizmalı PUF oturaklar, elektrik olmadığı zaman sessiz çalışacak bir jeneratör, engelli bireylerin kolayca binmesini, inmesini sağlayacak elle açılan rampa sistemi de mevcut." Evet, haber böyle. Kitaplar, kütüphane otobüslerle okuyucuların neredeyse evlerinin önüne kadar gidecek. Şimdi sıra bizde, gezici kütüphanelerin yolunu gözlemeli, Bakan Avcı'nın 100 bin üye hedefini tutturmalıyız… Kitaplar hiçbir zaman eksik olmamalı raflarımızdan. Hep kitaplı olacağımız nice bayramlara…