kitaplı kalın...

kitaplı kalın...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eylül... Henüz renk ve güzel kokular bitmemiş, fakat baharın bol renkleri hissedilmez şekilde kaybolmuştu. Bu kayboluşta geri gelmek isteyen bir tavır vardı ama, bu hoş, acı ve hırçın bir tavırdı ve buna rağmen baharın rengi soluverdi... Artık uyanmış, doğanın ruhunu görüyordu; yaprakların nasıl sararmış, birçoğunun düşüp çamurlarda çürümüş olduğunu görüyor ve şimdi; hava ne kadar güzel olsa, o bir iki güzel günün verdiği acılıkla bu güzel havaların ne kadar geçici, bu renk ve güzel kokuların, ne kadar vefasız, ne kadar ele avuca sığmaz, eldeyken kıymeti bilinmemiş, öylece harcanmış bir hazine olduğunu acı acı görüyordu... İşte artık ne bir çiçek kalmıştı, ne de güzel bir koku... Artık tahammül de kalmamıştı, hepsi çürümüştü... Evvelden yağsa umursamazlardı, yağmurdan sonra yeni bir hayat, yeni bir tazelik gelirdi; şimdi ise... İşte yağmur, işte kış her şeyi çürütüyordu... Her şeyi... Evet, her şey çürüyor, her şey... İnsanlar da çürümeyecekler mi? Eylülde, sanki bahara hasret çeken üzgün bir tazelik, sanki üzerine çöken kışa, kendini mahvetmek isteyen sonbahara rağmen devam etmek, yine bahar olmak mücadelesi vardır...

Mehmet Rauf'un ünlü romanı "Eylül"ü anımsamamak mümkün mü bir Eylül sayısında? Bir mevsim bu kadar mı güzel tasvir edilir bir paragrafta?.. Eylül doğanın uyumaya başladığı, kitapların ise tomurcuklandığı bir ay. Yayınevleri yaz sendromunu üzerlerinden atıp yeni yeni eserler üretmeye başlıyorlar. Sektör yeni sezona merhaba, diyor. Bizden de yazarıyla, yayıncısıyla, matbaasıyla, sektöre emeği geçenlere bol kitaplı günler.

Yeni sezonda sektör, yeni bir yayınevi kazanıyor. "Oooh, mis gibi kitap kokuyor buralar… Bak, nasıl da aydınlanıyor sayfalar arasından hayat… Okudukça başkalarının hayatını görüyoruz ya… Anlıyoruz birbirimizi… Daha çok… Anlamakla başlıyor uyumlu bir hayat. Uyumlu bir toplum. Okuyoruz hep… Güzel kitaplar hazırlıyoruz hep." cümleleriyle Hep Kitap geliyor sevgili Deniz Yüce Başarır yönetiminde…

Bu arada küçük İskender uzun yıllardır kitaplarını yayınlayan Sel Yayıncılık'la vedalaştı. Yeni sezonda onu başka bir yayınevinde göreceğiz sanırım…

Bir de yeni bir ödül geliyor önümüzdeki aylarda. Kartal Belediyesi, çevirmen, eleştirmen, öğretmen, yayıncı ve yazar Vedat Günyol anısına deneme yarışması düzenliyor. İstanbul Barosu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı'nın da destek verdiği "Vedat Günyol Deneme Ödülü"ne katılmak isteyenler için başvurular 30 Kasım'a kadar devam edecek. Yarışmada ödül alan eser, bir kitap olabilecek hacim ve biçimde olması halinde yayımlanacak ve yazar 5 bin TL ile ödüllendirilecek.

Bu yıl 20 yaşını kutlayan Günışığı Kitaplığı'nın yıllık yayıncılık konferansı altıncı yılında 8 Ekim'de Kadir Has Üniversitesi'nde buluşacak. Konferansın katılımcıları arasında, edebiyatımızın önde gelen isimleri, yayıncılar, editörler, çevirmenler, illüstratörler, tasarımcılar, akademisyenlerin yanı sıra resmi ve sivil toplum kuruluşları, kütüphaneler, eğitim kurumları ve medyadan yetkililer bulunuyor.

Kitabın daha çok konuşulacağı günler umuduyla hep kitaplı kalın…