Kitaplı kalın...

Kitaplı kalın...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekim, matbaa makinelerinin fayrap ettiği aydır. Yayıncılar, yeni mevsim ve 35 yıldır İstanbul'da düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı için yoğun hazırlıklara girişir; birbirinden güzel kitapları baskıya göndermeye başlarlar. Sektör, yaz sendromundan hızlı bir biçimde kurtulmakta, etkinlikler birbirini izlemektedir.

Bunlardan birisi, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Mesleğimiz Yayıncılık Projesi kapsamında, 1-2 Ekim'de Şile'de düzenlenen çalıştaydı. Etkinlik, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl ve Proje Koordinatörü Ebru Şenol'un konuşmalarıyla başladı. Ardından Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı ve Bloomsbury Yönetici Direktörü Richard Charkin kürsüye geldi.

Charkin, kendi kariyer öyküsünden yola çıkan konuşmasında IPA Başkanlığı'na giden süreçte iş hayatındaki dönüm noktalarını, IPA'nın dünya yayıncılığının temsilindeki ilkelerini, yayıncılığı geliştirmek için mutlaka yapılması ve kaçınılması gerekenleri kendi perspektifinden dinleyicilerle paylaştı.

Yayınevi sahibi, yöneticisi, deneyimli yayıncılık profesyonelleri, kamu kurumu ve sivil toplum temsilcileri, akademisyenlerden oluşan 60'a yakın katılımcının yer aldığı Çalıştay'da "Yayıncılık Meslek Haritası" katılımcıların verdikleri bilgilere dayanılarak hazırlandı ve öncelikli mesleklerinin ayrıntılandırılması için Meslek Çalışma Grupları oluşturuldu. Grupların notları moderatör eşliğinde değerlendirdi ve sonuç raporu katılımcılara sunuldu. Çalıştay'ın çıktıları üzerindeki çalışmalar, Çalışma Grubu Toplantıları ve Danışma Ziyaretleri ile sürecek ve proje sonuç raporunda işlenecek.

Yayıncılar tarafı böyle. Yazarlar dünyasında olup bitenleri, derginizin sayfalarında okudunuz. Orada yer almayan, buraya sakladığım Ataol Behramoğlu'nun Özlem ve Yaz adıyla ilk kez yayınlanan şiirleri. Tekin Yayınevi'nden çıkan kitapta dizelere Sali Turan'ın desenleri eşlik ediyor.

Behramoğlu bir süredir yaz aylarını Foça'da geçiriyor. Çok önceden beri bilinen ama ilk aşk gibi heyecan uyandıran bir sevgili onun için Foça. Sevgilisine her dem aynı coşkuyla, aynı tutkuyla, aynı umutla bağlanan Behramoğlu'nun dörtlükleri bu kitaptakiler:

Bu arada bir haber de bestseller yazar Dan Brown'dan. Yeni romanının ismi ve çıkış tarihi açıklandı. 2017 Eylül'ünde Origin adıyla okurla buluşacak olan kitapta bir kez daha Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon karşımıza çıkıyor. Langdon, insanlığın bugüne kadar yanıt veremediği iki sorunun kesiştiği tehlikeli bir kavşakta dünyayı yerinden oynatacak bir buluşla insanlığa yanıt verecek. Origin'de de din, bilim, sanat ve mimarlık tarihinden izler olduğu belirtiliyor.

Evet, gelişmeler böyle. Önümüzdeki ay, özel bir sayı hazırlıyoruz. Çünkü, Dünya Kitap 301. kez sizlerle buluşacak. Kasım'a kadar kitaplar hiç eksik olmasın rafl arınızdan, hep kitaplı kalın…