Koloğlu’dan Türk-Arap ilişkileri

Tarihçi, gazeteci-yazar Orhan Koloğlu’nun kaleminden “Türk- Arap İlişkileri Tarihi” Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yazarın özel arşivinden görsellerle zenginleştirerek hazırladığı “Türk-Arap İlişkileri Tarihi” bin 500 yıla yakın bir süreden beri devam eden Türklerle Araplar arasındaki siyasi, sosyal ve kültürel ilişkileri ele alıyor.

Sadece kendi aralarındaki ilişkilerle değil, bu alanlarda dünya tarihini etkileyen girişimleriyle Orta Asya’dan Avrupa ve Afrika kıtalarının en batısına kadarki alana vurdukları damgaları da bütün yönleriyle ele alıyor.

Türklerin İslam’a Geçiş Süreci, Devlet-i Ebed Müddet Döneminde, “Hasta Adam” Dönemi Başlayınca, Çözüm Arama Sürecinde, Tam Ayrılış (1908-1918), Osmanlı Tarihe Karışınca, İkinci Dünya Savaşı ve Sonrasında, 21. Yüzyılda (Arap Baharı Derken) kitapta yer alan bölümler. Her biri Koloğlu’nun özel arşivindeki fotoğrafl arla birlikte okuyucuya sunuluyor.

Orhan Koloğlu, yeni çalışmasını Önsöz’ünde şunları vurguluyor:

“Tarih bilimini ‘tekerrür’ yani eskiden yaşanmışların aynen tekrarı anlayışına bağlama yanlılarının, maalesef bizde de, Araplarda da varlığının farkındayım. İnsanlığı yüzyıllarca etkileyen devletlerin hepsinin zamanla tarihten silindiği bilinir. ‘Devlet-i Ebed Müddet’ kavramını benimseyen Osmanlı’nın da aynı sonuca vardığı da… Hepsinde olduğu gibi bizde de en çok birliktelik yaşamış olanların, karşıtlardan destek alarak bölünmeyi ve gücü kaybetmeyi pekiştirmede etken olduğu da…

Ancak, insanlık tarihinin, bilim ve tekniğin yönlendiriciliğiyle yepyeni bir dünyaya bağlı insan yetiştirme sürecini devam ettirdiği unutulmamalıdır.

Osmanlı içindeki birlikten neredeyse Türk’ün tarihten silineceği bir ortama varan kopuş yerleşirken buna en olumlu bilimsel çözümü M. K. Atatürk’ün önerdiği bilinir: ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh.’ Bütün dünyadan da, ayrılıkça Araplardan da onay aldığı da…”

TÜRK-ARAP İLİŞKİLERİ TARİHİ, Orhan Koloğlu, Tarihçi Kitabevi, Şubat 2017, 392 sayfa