Merakla beklenen 3 kitap raflarda

Zülfü Livaneli, Özdemir İnce ve Hamdi Koç'un kitapları raflardaki yerini aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

merhamet zulmün merhemi olamaz!

İstanbul'un kargaşası içinde sıradan bir yaşam süren İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin'in ölüm haberi üzerine doğduğu kadim kent Mardin'e gider. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin'de başlayıp Amerika'da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur. Böylece âdeta bir girdabın içine çekilir, tutkuyla ve hırsla gizemli bir kadının peşine düşer.
"Harese nedir, bilir misin? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu'nun âdeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur."

Zülfü Livaneli'den Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz'ın ve kelamın çocuklarının hikâyesi…

HUZURSUZLUK, Zülfü Livaneli, Doğan Kitap, 160 s.

dünya nerede?

Özdemir İnce'nin yeni şiir kitabı şöyle tanıtılıyor: "Çağına tanıklık etmekle kalmayıp müdahale eden, ayağa kalkan, direnen, dövüşen, yenileyen… sarsıcı ve büyük bir şiir." Bin adet basılan ve tüm nüshaları numaralanan kitaptaki şiirlere ressam Ekrem Kahraman'ın resimleri eşlik ediyor.

"Biri dünya nerede diye sormuş, / sözcüğün içindedir demiş öteki. / Yanlıştır, kara hurafedir, / sözcüğün dışında da vardır / düş, yani rüya gibi, bal arısı gibi. / Her dilde bir düş sözcüğü vardır – / ama sen düşme karamsarlığa – / biri ötekinin içinde ve dışında. / Olacaksan düş yorumcusu, / râvî ol, / rüya ve rivayet mebzuldur memlekette, / şaman desinler sıfatsız adına. / Duyarsan, gocunma sakın. / Herkes düşlerine benzer, derler: / Benzesin benzersiz benzesin…"

OPERA KAHKAHASI, Özdemir İnce, Ve Yayınevi, 120 s.

hayata ve sonrasına dair…

Peyami Safa, Hamdi Koç'un yeni romanının ana karakterlerinden biri ama dikkatli okurlar, dönemin başka birçok önemli edebiyat kişisine de rastlayabilir:

"Yaprağın ve külün huzuru. Ne hatıra ne bağlılık ne korku ne üzüntü. Peyami Bey'in fikirleri vardı ve sessiz bir dinleyiciye kendini anlatma arzusuyla doluydu. Hayata ve sonrasına dair. Haksız ölüme, o ölümün hayata bıraktığı yüke, sonrasına taşıdığı acıya dair. Geri dönenlerin yalnızlığına, cevapların imkânsızlığına. Ve kendine dair. Sırları, yalnızlığı, gizliliği. Bir hiç ve birçok hiç peşinde heba olan bir hayattan sonra. Geri getirmeyi hayal ettiği kayıplar. Kayıp lisan. İki dünya arasındaki. O yasak o unutulmuş bağ, yaşayanlarla ölüler arasındaki. Ve kendini adadığı ilim. Yaşayanların rüyalarında direnen çığlıklardan ses ses, hece hece. Ruhun doğum anına geri, karanlıklar ilminin içinden."

YALNIZ KALDINIZ, PEYAMİ BEY!, Hamdi Koç, Can Yayınları, 264 s.