müzisyenler de yemek yapar!

Mozart, Beethoven, Chopin, Hildegard ve daha birçok besteci, yazar ve filozof ile bir yemek davetiyesi Okuyan Us Yayınları arasından çıkan Müzik ve Yemek! Klasik batı müziğinin önemli bestecileri Mozart, Beethoven, Chopin, Lizst ve diğerleri…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rossini ömrü boyunca üç kez ağladığını söyler: "İlk operam beğenilmeyip ıslıklandığında, Paganini'yi ilk kez dinlediğimde ve bir sandal gezisi sırasında elimdeki trüf mantarı ile doldurulmuş hindi suya düşünce." Rossini ise "İştah mide için, aşk kalp içindir. Homurtulu sesler çıkaran bir fagot veya cıvıldayan bir fl üt bana açlığı anımsatırken dolu bir mide keyifl e çınlayan bir üçgeni ya da bir klavsenden çıkan neşeli sesleri hatırlatır. Mide, seslendirdiği şarkılarla kulakların pasını silen ve yüreği ısıtan bir primadonnaya benzer." diyordu. 

Piyanist Gülfam Göknar böyle bilgilerden yola çıkarak ünlü müzisyenlerin sofralarını merak edip araştırmış ve 16 müzisyenin kendi tarifl erine ulaşmış. Kendisi de bir mutfak tutkun olan Göknar, onları tek tek hepsini deneyip kendi lezzetlerini de ekleyerek bir kitaba dönüştürmüş. 

tam 111 tarif var 

Paganini Usulü Ravyoli'den Hızlı Donizetti Keki'ne, Hildegard Mutluluk Bisküvisi'nden Ev Yapımı Mozart Çikolatası'na toplam 111 tarifin yer aldığı Müzik ve Yemek'te ünlü bestecilerin yaşam hikâyeleri de okurlara sunulmuş. 

Kitapla ilgili olarak piyanist Gülsin Onay şöyle diyor: 

"Tadı ve notaları birleştiren bu kitap ile değerli dostum Gülfam Göknar en lezzetli duyguları, bestecilerin yüreğinden mutfağımıza taşıyor âdeta. Harika düşünülmüş ve sadece yemek kitabı olmayan bu eser sayesinde bahsi geçen yemekleri pişirerek dilediğiniz besteciyi yemek masanızda konuk edebilirsiniz. Bu enfes ve leziz tarifl eri müzik eşliğinde bizlerle en güzel şekilde buluşturduğu için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum." 

Kitap hakkında bir değerlendirme de yazar Ayşe Sarısayın'dan: 

"Bazı kokular geçmişe götürür bizi; annemizin mutfağına, sevimli bir komşu teyzenin çay sofrasına, ilk sevgilimizle gittiğimiz salaş kıyı lokantasının gözlerden ırak masasına. Her anıya farklı ezgiler eşlik eder; kiminde ut ya da neydir usul usul çalınan, kiminde obua ya da çellodur öne çıkan. Klasik müzik sevdalısı piyanist Gülfam Göknar, sevdiği bestecilerin sıra dışı yaşamlarına ve sofralarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor okurlarını. Kolaylıkla uygulanabilecek tarifl erle, ruhumuzu arıtacak müziklerle…" 

Müzik ve Yemek, Gülfam Göknar, Okuyan Us Yayınları, 196 s.