"Oz" ülkesine yolculuk!

April Yayıncılık, Olasılıksız ve Empati'nin yazarı Adam Fawer'dan Algan Sezgintüredi çevirisiyle bu kez Oz'u yayınlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2006 yılında yayınlanan ve 18 dile çevrilen Olasılıksız'ın peşinden 2008 yılında ikinci kitabı Empati'yi yayınlayan Adam Fawer, bu çalışmasından tam 8 yıl sonra bu kez Oz ile raflarda yerini aldı.

Dorothy Gale adlı Kansaslı on iki yaşındaki kızın çiftlikteki hayatıyla başlıyor kitap. Anne babasını trafik kazasında kaybeden Dorothy, çiftlikte onu sürekli kırbaçla döven Em Teyzesi ve onun ailesiyle birlikte yaşıyor. Seymour adlı utangaç ve dilsiz bir arkadaşı var. Ama Seymour aslında inanılmaz zeki bir çocuk, hiç durmadan yeni şeyler öğreniyor, konuşmayı da biliyor ancak kelime dağarcığını mükemmel derecede geliştirene kadar konuşmak istemiyor. Dorothy, çiftliğe kazara yolu düşen Jack adlı genç bir çocukla tanışıyor ve arkadaş oluyorlar. Birlikte gezintiye çıkıyorlar ve bir şekilde Jack, baltayla yanlışlıkla Dorothy'yi yaralıyor. Sonra tek başına uyanan Dorothy, dışarıda kopan feci bir hortumla karşılaşıyor. Sonra olanlar oluyor, saklandığı kulübe birden havaya uçup yere düşüyor ve kendini küçük mavi cücelerin bulunduğu Minişistan ülkesinde buluyor. Kulübenin altında ise Doğu'nun Hain Cadısı Bertha ezilmiş halde kalıyor ve Minişler, Dorothy'yi kahraman ilan ediyor. 

Daha sonra Minişistan'ın "iyi" cadısı Glinda'yla karşılaşıyor ve eve geri dönmeyi talep ediyor. Glinda ise bunu ancak ZümKent'te yaşayan Oz Büyücüsü'nün yapabileceğini söylüyor ve Dorothy ve köpeği Toto'ya bir karavan, silah ve belki lâzım olur diye Bertha'nın ayaklarını koparıp veriyor. 

Konusundan da anlaşılacağı gibi Oz Büyücüsü'nün öyküsünü anlatıyor Fawer'in yeni kitabı, zaten tanıtımında da "Yeniden keşfetmeye hazırlan: Oz'u ya da kendini!" sözcükleriyle anlatılıyor. 

Oz, Adam Fawer, Türkçesi: Algan Sezgintüredi, April Yayıncılık, 384 s.