tarık dursun k.'nın adı verildi

Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden, gazeteniz Dünya'nın ve derginiz Kitap'ın yazarlarından Tarık Dursun K.'nın adı, Konak Belediyesi'nin restore ederek kente kazandırdığı Karataş'taki tarihi evde de yaşatılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mithatpaşa Caddesi, 269 Sokak'taki tarihi bina hem dünyanın farklı ülkelerinden yazarları konuk etmek, hem de Türk edebiyatının unutulmaz isminin mirası ve emanetinin gelecek kuşaklara aktarıldığı önemli bir mekân olmak üzere tasarlandı. 

Tarık Dursun K.'nın doğum günü olan 26 Mayıs'ın bir gün sonrasında gerçekleştirilen açılış törenine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Tarık Dursun K.'nın oğlu Zafer Kakınç, kız kardeşi Esin Üçer ile usta yazarın dostları ve semt sakinleri katıldı. 

Açılış töreninde ilk olarak Tarık Dursun K.'yı yakın tanıyan isimlerden Faruk Şüyün söz aldı. Türk Edebiyatı'nın unutulmaz çınarıyla olan anılarını paylaşan Şüyün, "İyi ki bu dünyadan Tarık Dursun K. geçti. Bu güzel yapıtları bizlere bıraktı. Biliyorum ki, bizlerden sonra gelecek nesillerde onun kitaplarını hep okuyacak" dedi. 

Tarık Dursun K.'nın "Manevi oğlum" dediği yazar Aydoğan Yavaşlı ise, 'Babaların Babası' olarak adlandırdığı yazar için; "Bana miras olarak öğütleri ve gösterdiği yol kaldı. Benim için ölmedi. Her daim yanımda" diye konuştu. 

Usta yazarın yakın dostlarından doktor Can Baydinç ise Tarık Dursun K.'nın oğlu Zafer Kakınç'ın açılış günü anısına kaleme aldığı yazıyı okudu. 

Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tarık Dursun K. Yazar Evi'nin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu dile getirerek, "Kolektif bir emekle bu işi ortaya çıkarmak gerekiyordu, o gerçekleşti. Zaten Tarık Dursun K. adına da bu yakışırdı" dedi. 

Yazar Evi'nin sadece edebiyatçıların değil, farklı sanat dallarından sanatçıları ağırlayacak bir mekân olacağını kaydeden Pekdaş, elbirliğiyle bu yerleri yaşatacaklarını söyledi. 

Karataş'ta bir başka sanat merkezi yapmak için de Tarihi Asansör'ün bulunduğu Dario Moreno Sokak'ın girişindeki boş binayı kiraladıklarının bilgisini veren Başkan Pekdaş, "Yeni yeni işleri hep birlikte gerçekleştireceğiz. Buna inancım tam. Buna da ihtiyacımız var. Türkiye'nin aydınlığı için bizim bunları yapmamız ve tüm Türkiye'ye yaymamız gerekiyor. Elbirliğiyle bunu da başaracağız" diye konuştu. 

yazarlar için üretim mekânı 

84 yıllık yaşamı boyunca sanatsal verimini sürdüren İzmirli yazar Tarık Dursun K.'nın İzmir sevgisine uygun olarak usta yazarın çok sevdiği Karataş semtinde hizmete açılan Yazar Evi, edebiyatın çeşitli alanlarında çalışmalarını sürdüren yazarlar için bir üretim mekânı işlevi de görecek. 

Dünyadaki prestijli örneklerinde olduğu gibi Konak Belediyesi'nce davet edilecek yazarların belli sürelerle konaklayıp eserlerini gereken sakinlik ve dinginlik içinde yazacakları bir mekân olarak tasarlanan iki katlı tarihi binanın üst katında yatak odası, çalışma odası, dinlenme ve ortak çalışma odaları bulunuyor. 

Evin birinci katında ise Tarık Dursun K.'nın kişisel eşya ve kütüphanesini içeren bir anı odası, mutfak ve atölye odası bulunuyor. Kadın, çocuk ve gençlere yönelik çeşitli atölyelerin de açılacağı Yazar Evi, İzmirlileri yıl boyunca edebiyatla buluşturmayı hedefl iyor.

       21-012.jpg

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tarık Dursun K.'nın kız kardeşi Esin Üçer, oğlu Zafer Kakınç (soldan).