Testosteron denen güçlü hormon

Joe Herbert, "Testosteron"da bu güçlü hormonun doğasını, memelilerde ve özellikle insanda nasıl işlediğini, erkek davranışını hangi yönlerden etkilediğini ve kadınlar açısından oynadığı role ilişkin bulguları etkileyici örneklerle açıklıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Psikoloji ve Biyoloji kategorisinde "Testosteron: Seks, Güç ve Kazanma İradesi" adlı kitabı yayımladı. Cambridge Üniversitesi'nde sinirbilim dalında emeritus profesörü Joe Herbert'in kaleme aldığı kitap, Ebru Kılıç tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Joe Herbert, "Testosteron"da bu güçlü hormonun doğasını, memelilerde ve özellikle insanda nasıl işlediğini, erkek davranışını hangi yönlerden etkilediğini ve kadınlar açısından oynadığı role ilişkin bulguları etkileyici örneklerle ve duru bir dille açıklıyor.

Testosteronun bir memeli türünün erkeklerinde üremenin temel bileşenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Joe Herbert, bunun erkek bedeni ve beyninin eseri olduğunu vurguluyor.

Herbert testosteronun yalnızca cinsellikle değil, saldırganlıkla, rekabetçilikle, risk almayla, kısacası hayatta kalıp üremeyi sağlayan tüm unsurlarla ilişkili olduğunun altını çiziyor. Herbert kitapta, "Beynin geçmişte bize hizmet etmiş bu özellikleri modern dünyada da varlığını koruyor. İnsan beyni bugün şekillendiği ortamdan çok farklı bir düzende çalışıyor ve modern dünya bu antik beynin çalışma prensiplerine göre işliyor.

Kültürel, politik ve toplumsal açıdan çeşitlilik arz eden modern dünya, testosteronun eski çağlara dayanan etkisini nasıl kontrol altında tutabilir? Seks, saldırganlık, galibiyet, mağlubiyet, şiddet ve savaş insanlık tarihini yaratan kavramlar olduğuna göre testosteronun da tarihimizde merkezi bir rol oynadığını kabul etmeliyiz." diyor.

koç üniversitesi yayınları

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor.

"Burasının Bilgisi" dizisinde bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.

"Uçbeyleri" dizisi genel okuru hedefl eyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan ("state-of-the-art") ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.

"Maddiyat" dizisiyse Uçbeyleri'nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor.

KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor.

Testosteron Seks, Güç ve Kazanma İradesi, Joe Herbert, Türkçesi: Ebru Kılıç, Koç Üniversitesi Yayınları, 232 s.