Dünya Kupası ne kazandıracak?

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Bu cuma Dünya Kupası santra vuruşu ile başlıyor. Bu başlangıç aynı zamanda milyar dolarlık bir gösteri ekonomisinin de sahne alması anlamına geliyor. 

En fazla gelirin elde edilmesi beklenen

Dünya Kupası Brezilya Dünya Kupası’nın bugüne kadar düzenlenmiş Dünya Kupaları içinde en fazla getiri sağlayabilecek kupa organizasyonlarından birisi olacağı beklentisi bulunuyor... Başta Adidas, Emirates, Sony, Visa, Hyundai ve Coca-Cola gibi dünyanın en değerli şirketlerinin sponsorluklarının bulunduğu bu organizasyon nedeniyle sadece naklen yayın, isim hakkı satış ve pazarlamasından 3 milyar dolara yakın bir gelire ulaşacağı konuşuluyor. 

FIFA takımlara 576 milyon dolar dağıtacak 

FIFA Dünya Kupası’na katılacak takımlara toplam 576 milyon dolar ödeyecek. 2010 G. Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nda dağıtılan tutardan %37 daha fazla bir tutarı ifade ediyor, bu rakam. Kupayı havaya kaldıran takım 35 milyon dolar kazanacak. Gruplardan çıkarak elemelere kalan 16 ülke takım başına sekizer milyon dolar daha kazanacaklar. 

FIFA bu Dünya Kupası’nda oynayan oyuncular için, oyuncu başına takımlara günlük 2 bin 800 dolar ödeme yapacak. 

Yayın hakları satışından FIFA 4.9 milyar dolar kazanacak 

1990’dan itibaren naklen yayın hakları astronomik olarak artan FIFA, 2002-2006 yılları için naklen yayın haklarını 2 milyar dolara satarken, satış stratejisini değiştirerek, 2015-19 yılları için naklen yayın haklarını bu kez 4.9 milyar dolara satma başarısı gösterdi. Bu tutarın yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kısmı 2018’de Rusya’da yapılacak Dünya Kupası yayın hakları satışından geliyor. 

Turnuva ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlıyor 

Dünyanın en prestijli ve en rekabetçi organizasyonlarından birisi olan Dünya Kupası ev sahibi ülkelere önemli ekonomik etkiler sağlayabiliyor. Bu bağlamda düzenlenen son üç dünya kupasının ev sahibi ülke ekonomilerine etkileri pozitif yönde olmuş. Örneğin, 2002’de Kore Cumhuriyeti ve Japonya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın bu iki ülke ekonomisine katkıları yaklaşık 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, 2006’da Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası ise 12 milyar dolarlık etkisiyle ev sahibi ülkeye en fazla etkiyi sağlayan organizasyon olmuş. 2010’da Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ise Güney Afrika ekonomisine etkisi yaklaşık beş milyar dolar düzeyinde kalmış. 

2014 Dünya Kupası’nın, ev sahibi Brezilya ekonomisine etkisinin ise en az 3 milyar, en yüksek ise 14 milyar dolar düzeyinde olması bekleniyor. 

Bugüne kadar en yüksek stat harcamasını Brezilya yaptı! 

Brezilya’da organizasyon on iki farklı stat ve on iki farklı şehirde düzenlenecek. Brezilya’nın stat inşası ve renovasyonu için harcadığı tutar 3.6 Milyar Dolara ulaşmış vaziyette. 

Brezilya ekonomisine olası negatif etkiler 

Brezilya hükümeti bu organizasyon nedeniyle bir yandan yaklaşık 14 milyar dolarlık bir ekonomik etki beklerken, bu etkiyi baltalayabilecek olumsuzluklar da söz konusu olabilecek. Örneğin, bu turnuva nedeniyle ülkeye bir ay boyunca yaklaşık 600 bin kişilik bir turist gelmesi beklenirken, diğer taraftan bu kalabalık ve keşmekeş nedeniyle rezervasyon iptalleri de olabilecek. 

Bir diğer olumsuz etki de, futbola en fazla harcamayı yapan Avrupa ile Brezilya arasındaki zaman farkı. Bazı maçlar gece yarısı yayınlanmış olacak ki, bu maçlara reklam alabilmek, sponsorluk vb. medya gelirlerinde bazı düşüşlere yol açabilecek. 

Turnuvaya katılan ülkelerin bir endişesi de, kendi ülke maçlarının gece geç saatlerde yayınlanacak olması nedeniyle, ertesi gün iş kaybına yol açabilecek olası olumsuzluklar. Bu konuda bir çalışmaya göre bu turnuvanın İngiliz ekonomisine negatif etkisi 4 milyar Sterlin civarında olabilecek. 

Kupayı kazanan ülke ekonomisine Dünya Kupası’nın etkisi 

Dünya Kupası sadece bu turnuvayı düzenleyen ülkeye değil, aynı zamanda Kupa’yı kazanan ülke ekonomisine de olumlu katkılar sağlıyor. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, kupa öncesi ekonomisi %-6.95 küçülen Arjantin 1986’da Kupa’yı kazandıktan bir yıl sonra, bu başarının ekonomik büyümeye etkisi %7.14 olmuş. 

2008 mali krizi nedeniyle ekonomisi -0.03% daralan İspanya’nın, G. Afrika’da kazanılan 2010 Dünya Kupası sonrası, kupanın İspanyol ekonomisine etkisi %2.5 civarında oldu. 

En zengin grup G grubu 

IMF’nin 2013 tarihli verilerine göre, yeryüzündeki 204 ülkenin yıllık yarattıkları nominal milli gelir 73.9 trilyon dolara ulaşırken, turnuvaya katılan 32 ülkenin toplam gelirden aldığı pay ise %64 civarında. Yani, Brezilya’daki 32 ülke, dünyanın yarattığı milli gelirin yarısından daha fazlasına sahip. 20 trilyon 700 milyar dolarlık gelir toplamıyla, Almanya, Amerika, Portekiz ve Gana’nın yer aldığı G grubu, en zengin grup olarak karşımıza çıkıyor. Bu grubu yaklaşık 5.5 trilyon dolarlık geliriyle Yunanistan, Kolombiya, Fildişi Sahili ve Japonya’nın yer aldığı C grubu izliyor.

tabloo-005.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar